Naslovna » Izlasci » Akcije » 2. Beogradski čitač: 24 sata poezije i proze

2. Beogradski čitač: 24 sata poezije i proze

Drugi književni maraton Beogradski čitač – „24 sata poezije i proze“ – biće održan i ove godine povodom Svetskog dana knjige.

Od 22. aprila u 18.00 do 23. aprila u 18.00 u Čuburskom parku na Vračaru, pored skulpture „Beogradski čitač“, zanimljiv program će biti održan u kontinuitetu, 24 sata.

Novina ovog izdanja Književnog maratona je saradnja sa Beogradskim (atletskim) maratonom kao i live streaming programa događaja.

Program književnog maratona (već tri godine potpuno besplatan, kao građansku inicijativu za afirmaciju čitanja i književnosti) realizuju inicijatorke kulturološkog projekta „Beogradski čitač“ – Gordana Pešaković, Tanja Šikić i Gordana Vlajić.

Udruženje književnika Srbije je institucionalni pokrovitelj projekta „Beogradski čitač“, uz Kabinet gradonačelnika Beograda.

Svi smo mi „Beogradski čitač“!

Neprekidno će se smenjivati afirmisani pisci i poete – članovi brojnih udruženja i društava književnika – svih doba, Toma Kuruzović, Branislav Trifunović i drugi renomirani dramski umetnici svih generacija, mladi budući pisci, stranci koji vole književnost i žive u Beogradu, beogradski školarci – recitatori i članovi literarnih i dramskih sekcija osnovnih škola, Pete i Četrnaeste beogradske gimnazije, Dečjeg kulturnog centra Beograda kao i stend ap komičari, aforističari – satiričari i kao i prošli put – debitanti koji su se prijavili za učešće…

Svi oni će čitati ili govoriti svoju poeziju / prozu ili će citirati omiljene pesme ili delove proznih tekstova…

Drugi književni maraton će svečano otvoriti pisac Ljubivoje Ršumović a posle toga će tokom 24 sata nastupiti stotinu učesnika!

Osim autora i poklonika pisane reči, koji će u ovom programu učestvovati lično, publika Drugog književnog maratona „Beogradski čitač“ će moći da čuje poeziju i prozu Crnjanskog, Danila Kiša, Isidore Sekulić i drugih čuvenih domaćih pisaca – ovekovečenih i u audio formatu, kao deo bogate riznice Zvučnog arhiva Radio Beograda.

Biće emitovane i radio drame Dramskog programa Radio Beograda, a predstaviće se i diplomci i studenti FDU/Dramaturgija (javno čitanje drame).

Premijerno će biti predstavljeno i audio izdanje knjige poezije „Amarant“ – nagrađene pesnikinje Ivanke Radmanović (pesme čitaju glumci Žarko Laušević i Lora Orlović).Beogradski čitač - logo

Glasom dramskog umetnika Lazara Ristovskog podsetićemo najlepšh ljubavnih pesama, po njegovom izboru („Antologija srpske ljubavne poezije“, audio knjiga Zillion film).

Biće predstavljene i audio knjige za decu Blic bibioteke: audio bajke, od poznatih svetskih bajki Andersena i Braće Grim, preko priča Vuka Stefanovića Karadžića, do ruskih bajki a naratori su glumci Tamara Dragičević, Ivan Bosiljčić, Miloš Biković i Nina Janković.

A najupečatljivije teme iz srpske istorije, koje je u formi bajki napisala Gordana Vlajić u knjizi „Zaistinska srpska bajka“, predstaviće glumci amaterskog pozorišta „Dadov“ koji tokom ove godine, širom Srbije igraju istoimenu predstavu za školarce (produkcija – Klett).

Atletika i kultura

U knjizi, koju je posvetio filozofiji trčanja („O čemu govorim kada govorim o trčanju“), pisac Haruki Murakami (koji je i maratonac) poručuje da to nije tek neka fizička aktivnost već mnogo više – inspiracija i mogućnost za spoznaju samog sebe.

Kao potvrda ove teze ali i zbog toga što su zakazani istog dana – prvi put ove godine, srešće se i sarađivati dva maratona: Beogradski maraton i Književni maraton – atletika i kultura!

Desetoro pisaca, autora – učesnika 2. Književnog maratona „Beogradski čitač“ – pridružiće se učesnicima „Trke zadovoljstva“, jubilarnog 30. Beogradskog maratona.

Učestvujte i vi…Za dž

Kao i prošli put, možete da učestvujete i vi: predstavite svoje literarno stvaralaštvo ili izgovorite pesmu/ citat iz omiljene knjige! Imejl adresa za prijave je: beogradskicitac24h@gmail.com.

Tokom 24 sata neprekidnog trajanja programa, od subote (22. april) u šest popodne do nedelje (23.4.) u šest popodne, svi učesnici biće „beogradski čitači“.

I tako će zajedno, na najlepši način, obeležiti Svetski dan knjige 2017. godine! (danubeogradu.rs)