Naslovna » Izlasci » Festivali » Beldocs počinje 8. maja

Beldocs počinje 8. maja

Projekcijom filma „Još jednom s emocijom“ Endrua Dominika, 8. maja u 20.30, u Velikoj sali Sava centra počinje 10. Beldocs, koji u godini jubileja donosi pregršt novina, filmova i, prvi put, regionalni market dokumentarnih filmova.

Sam odabir filma kao što je „Još jednom s emocijom“ ukazuje na velike ambicije koje ima ovogodišnji Beldocs.

U pitanju je veličanstveno dokumentarno ostvarenje, rađeno u crno-beloj tehnici o stvaranju sada već legendarnog albuma „Skeleton Tree“ Nika Kejva, naravno sa njegovim sastavom the Bad Seeds.

BELDOCS 2017: Izlaz iz tame

Originalno zamišljen kao performans, film nas uvlači u nešto mnogo značajnije sa čime se i sam reditelj Dominik suočava, a to je tragična pozadina pisanja i snimanja tog albuma. Film čine isprepletane naracije snimljenog performansa novog albuma Bad Seeds i intervjui i snimci koje je sakupljao Dominik. Kao rezultat imamo film tako kompletan, surov i sirov, istinski testament jednog umetnika koji pokušava da pronađe izlaz iz tame.

Film je premijeru doživeo u Veneciji prošle godine, posle čega je prikazan u više od 30 zemalja, ostvarivši izvanredan uspeh širom sveta. Reditelj Endru Dominik poznat je po igranim filmovima, počev od izvanreedno filma „Chopper“ sa Erikom Banom, koji je radio u Australiji i koji mu je otvorio vrata ka Holivudu, do visokostilizovanih drama „Kukavičko ubistvo Džesija Džejmsa“ i „Killing Them Softly“ sa Bredom Pitom, sa kojima se dokazao kao autor od kojeg se očekuju specifična ostvarenja. Tako je i sa filmom „Još jednom s emocijom“, koji u svojoj snazi nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Više od 80 filmova

10. Beldocs biće održan od 8. do 15. maja paralelno u nekoliko beogradskih dvorana, gde će biti prikazano više od 80 filmova u različitim programskim celinama.

Većina naslova doživeće na Beldocs-u svoje evropske ili svetske premijere. Beldocs će otvaranje i zatvaranje upriličiti u Sava centru, a ostali programi biće u Dvorani kulturnog centra, Domu omladine Beograda, u Velikoj sali Jugoslovenske kinoteke u Uzun Mirkovoj i u sali „Dinko Tucaković“ u Kinoteci u Kosovskoj.

Prvi put, u okviru Beldocs-a biće održan i market dokumentarnih filmova, sufinansiran sredstvima programa Evropske unije, Kreativna Evropa.

Sve o festivalu saznajte na OVOM LINKU! (danubeogradu.rs)