Naslovna » Izlasci » Izložbe » Beogradska internacionalna nedelja arhitekture (BINA), od 27. aprila do 25. maja
“Dvorišta ideja” je naziv ovogodišnje Beogradske internacionalne nedelje arhitekture
“Dvorišta ideja” je naziv ovogodišnje Beogradske internacionalne nedelje arhitekture

Beogradska internacionalna nedelja arhitekture (BINA), od 27. aprila do 25. maja

Veliki broj programa donosi i predstavlja 12. Beogradska internacionalna nedelja arhitekture (BINA), koja će trajati gotovo mesec dana, od 27. aprila do 25.maja.

Naziv koji je ovogodišnjoj manifestaciji dat, “Dvorišta ideja”, nije slučajan. Proistekao je iz koncepta evropskog projekta “Gradovi deljenja: kreativni podsticaj”, u kojem će BINA sa još jedanaest partnera učestvovati sledeće četiri godine. Projekat polazi od pojma „dvorište“ koje je u osnovi zajednički, javni prostor u kom nastaju i dele se ideje o gradu i gradskim prostorima po meri korisnika. Kreiranjem ideja i programa u javnim gradskim prostorima podstiču se socijalne inovacije iz svih kreativnih sektora.

Otvaranje BINA-e najavljeno je za četvrtak, 27. april, u 19 časova u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda, kada će biti otvorena izložba ORIGINALNO O NIKOLI DOBROVIĆU: POJMOVNIK CRTEŽA SAVREMENE ARHITEKTURE, za čiji je koncept zaslužna arhitekta Ljiljana Blagojević.

Izložbeni program se nastavlja u prostoru Muzeja grada Beograda, Resavska 40b, gde će u utorak 4. maja u 18 časova biti otvorene tri izložbe i to:
ŠKOLJKA MUZEJA: TRI KONKURSA ZA ZGRADU MUZEJA GRADA BEOGRADA. Autori: Zlata Vuksanović-Macura i Angelina Banković
BISERI MUZEJA: BUDUĆA STALNA POSTAVKA MUZEJA GRADA BEOGRADA Autori: Angelina Banković, Dragana Stojić i  Zlata Vuksanović-Macura i
GODIŠNJE NAGRADE ZA ARHITEKTURU I ARHITEKTONSKI I URBANISTIČKI KONKURSI U PERIODU MAJ 2016 – APRIL 2017.

U Muzeju grada Beograda istovremeno će biti postavljena i izložba „Actopolis | Umetnost akcije” u produkciji Goethe-Instituta i kulturne institucije Urbane Kinste Rur.

BINA će ugostiti i izložbu „Male utopije – Italijanska arhitektura trećeg milenijuma između istorije, istraživanja i inovacije“ MAXXI muzeja iz Rima. Kustos izložbe gospodinPipo Ćora biće gost u Beogradu. Otvaranje izložbe je zakazano za utorak 11. maj u 18 časova u Italijanskom institutu za kulturu.

Dva projekta Evropske unije

U „dvorištu“ ovogodišnje BINA-e posebno mesto zauzimaju dva velika EU projekta Kreativne Evrope i to: Future Architecture Platform (2016-2017) i Shared Cities – Creative Momentum (2016-2020), u kojima je BINA partner.

U okviru Future Architecture Platform arhitekti će razgovarati na temu „Predgrađa Beograda – Zamisli budućnost“. Konferencija se organizuje sa namerom da se, imajući u vidu stanje i heterogenost namene obodnih beogradskih opština, predstave ideje za budući razvoj prigradskih teritorija, ili rešavanje postojećih gorućih problema, a u interpretaciji predstavnika generacije evropskih arhitekata koji stupaju na profesionalnu scenu. Konferencija će se održati u prostoru Urbanističkog zavoda 12. i 13. maja 2017. godine.

Shared Cities – Creative Momentum (SCCM) je četvorogodišnji kulturni program / evropska kulturna platforma koja preispituje savremene urbane izazove evropskih gradova, čija je misija unapređenje uslova života u njima. Javna okupljanja i kreativne razmene učesnika SCCM programa održavaće se u DVORIŠTIMA IDEJA (IDEAS YARDS) koja će biti organizovana u šest partnerskih gradova – u Berlinu, Pragu, Bratislavi, Katovicama, Budimpešti i Beogradu.

Na javnom konkursu odabran je stručni tim „Čuvari parka“, koji će razviti svoje projekte saradnje sa zajednicom da bi arhitektonskim, urbanističkim, umetničkim i dizajnerskim intervencijama unapredili otvoreni gradski prostor u bloku kod Milesevske 42. Program počinje tokom BINA manifestacije i odvijaće se narednih 6 meseci. Na početku projekta održaće se radionice u saradnji sa partnerima Mindspace iz Budimpeste i Kunstrepublik iz Berlina. U subotu 20. maja u Likovnoj galeriji KCB-a održaće se jednodnevna konferencija na temu DVORIŠTA IDEJA BEOGRAD: UČIMO DA DELIMO.

U okviru ovogodišnje BINA-e predstaviće se dve evropske manifestacije, lisabonski Trijenale arhitekture i temišvarsko Bijenale arhitekture BETA.

BINA, šetnje i radionice za građane

Tokom trajanja Beogradske internacionalne nedelje arhitekture Beograđani će imati priliku da prošetaju Beogradom sa arhitektima i istoričarima arhitekture, steknu novo iskustvo percepcije grada i vide ga na način na koji do sada nisu.

U saradnji sa dugogodišnjim partnerima, više fakulteta i ustanova, kao i brojnim saradnicima i ove godine će biti organizovan niz radionica za polaznike različitih uzrasta, od osnovne škole do studenata. Zainteresovani se o terminima ovih i drugih programa mogu informisati na sajtu manifestacije (bina.rs)

(danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.