Naslovna » Izlasci » Film » Besplatne projekcije pobednika 64. Martovskog festivala

Besplatne projekcije pobednika 64. Martovskog festivala

Filmovi pobednici 64. Martovskog festivala, koji su nagrađeni Gran-pri nagradom, biće prikazani 7. aprila u 20 časova u Velikoj sali Doma omladine Beograda.

Martovski festival je završen 2. aprila, ali filmovi nastavljaju svoj život. Besplatne projekcije šest filmova dobitnika Gran-pri nagrada za najbolje u konkurenciji 80 domaćih i međunarodnih ostvarenja biće prikazane u ustanovi domaćinu festivala – u Domu omladine Beograda.

Samo devojčice plaču

Režija – Vladimir Milovanović (2017, 22 min, Srbija)
Gran Pri za najbolji domaći kratkometražni igrani film

Na rekreativnoj nastavi u Jugoslaviji 1989. godine odžavaju se izbori za predsednika odeljenske zajednice đaka uzrasta deset godina. U izbornoj trci pobeđuje Boban.

Fliposkop

Režija – Krunoslav Jović (2017, 5 min, Srbija)
Gran Pri za najbolji animirani film

Grupa udarnika vredno radi na zajedničkom projektu. Oni pripremaju animirani film o Ikaru koji treba da bude prikazan u bioskopskoj sali punoj posetilaca. Ipak, ne ide sve po planu…

Papirnati život

Režija – Zoran Tairović (2017, 30 min, Srbija)
Gran Pri za najbolji dokumentarni film do 50 minuta

Kroz dokumentarni prikaz života jedne romske porodice, film govori o problemima prevremenog ulaska dece u radni proces i ruši nametnute stereotipe o marginalizovanim društvenim grupama.

State of Emergency Motherfucker

Režija – Sébastien Petretti  (2016, 5 min, Belgija)
Gran Pri za najbolji međunarodni kratki igrani film

Nadrealna komedija koja opisuje društvo u kome su policijsko nasilje i ugrožavanje privatnosti svakodnevna i uobičajena stvar, normalna i odvratna. I same žrtve su navikle na to. Čak se i policija navikla na to!

Dubina dva

 Režija – Ognjen Glavonić (2016, 80 min, Srbija, Francuska)
Gran Pri za najbolji dokumentarni film preko 50 minuta

Dubina dva je eksperimentalni dokumentarac o masovnoj grobnici u predgrađu Beograda. Film predstavlja gest otpora zaboravu i pokušaj da se da glas pričama zatrpanim u tišini

Sve, još uvijek, u orbiti

Režija – Dane Komljen, James Lattimer (2016, 23 min, Srbija)
Gran Pri za najbolji eksperimentalni film

Dva naoko nepovezana momenta u izgradnji Brazilije – san sveca Don Boska kao temelj stvaranja megalopolisa i maleni gradić koji su izgradili njegovi radnici i u kome su živeli sa svojim porodicama.
(danubeogradu.rs; Katarina Tomović)