Naslovna » Izlasci » Pozorište » Cineplexx Ušće SC: „Evgenije Onjegin“, direktno iz Metropoliten opere

Cineplexx Ušće SC: „Evgenije Onjegin“, direktno iz Metropoliten opere

U nizu direktnih satelitskih prenosa iz najvećih svetskih dvorana, u bioskopu Cineplexx Šoping centra Ušće na redu je, u subotu 22. aprila, opera „Evgenije Onjegin“.

Delo Petra Iljiča Čajkovskog, po čuvenom Puškinovom romanu u stihovima, ovogodišnja je produkcija i  izvodi se u njujorškoj Metropoliten operi.

Prenos počinje u 18 časova i 55 minuta i traje 240 minuta.

Anna Netrebko, ruska umetnica rođena u Krasnodaru, koja od 2002. godine nastupa u Metropoliten operi, još jednom je u proslavljenoj ulozi Tatjane, naivne heroine.

Peter Matei se našao u vodećoj muškoj ulozi, ljubavnika koji odbija Tatjaninu ljubav do poslednjeg trenutka.

Alexey Dolgov peva ulogu Lenskog, Onjeginovog prijatelja koji mu postaje rival, Elena Maximova je u ulozi Tatjanine sestre Olge, dok princa Gremina igra Štefan Kocán.

Robin Ticciati diriguje ovim delom, čiju produkciju potpisuje Deborah Warner.

Podsetimo, u svom romanu Aleksandar Puškin prikazuje u širokom zahvatu rusko društvo oko 1820. godine, što Čajkovski koristi da komponuje operu u tri čina i sedam scena, u okviru kojih se odvija radnja – od drevnih rituala života na selu, preko zadovoljstava i problema u koje zapada ruralna vlastela, do sjaja carske aristokratije Sankt Peterburga. Produkcija Metropoliten opere smestila je radnju nešto kasnije u 19. vek, otprilike u vreme kada je i sama opera Čajkovskog imala svoju premijeru.

(danubeogradu.rs)