Naslovna » Izlasci » Pozorište » Dodeljene godišnje nagrade JDP-a

Dodeljene godišnje nagrade JDP-a

Dodelom godišnjih nagrada, Jugoslovensko dramsko pozorište, proslavilo je danas svoj Dan i 69 godina od prve premijere predstave ‚‚Kralj Betajnove“ u režiji Bojana Stupice.

Premijerom drame Ivana Cankara ‚‚Kralj Betajnove“ u režiji Bojana Stupice na današnji dan 1948. otvoreno je Jugoslovensko dramsko pozorište u Beogradu. Dramski ansambl je na početku imao 40 članova, direktor je bio pisac Eli Finci, a umetnički rukovodilac glumac Bojan Stupica.

Direktor JDP-a Tamara Vučković Manojlović, osvrnula se na sve značajne događaje u protekloj godini, ali i na situaciju u kojoj se nalazi Teatar „Bojan Stupica“, naglasivši da se, uz pomoć Ministarstva kulture i informisanja, Grada Beograda i Opštine Savski venac, radi na rešavanju složenih pravno-formalnih problema a radi što bržeg otpočinjanja postupka rekonstrukcije. Ovom prilikom dodeljene su i Godišnje nagrade i Nagrada „Branka i Mlađa Veselinović“ za 2016. godinu.

U predstojećem periodu planirano je gostovanje JDP-a sa predstavom ‚‚Pod žrvnjem“ na festivalima u Požarevcu i Šapcu i sa ‚‚Hamletom“ u ‚‚Folksteatru“ u Beču.

JDP u maju očekuje premijera Pirandelovog komada ‚‚Tako je ako vam se tako čini“ u režiji Jagoša Markovića. U isto vreme JDP počinje i rad na predstavi ‚‚Ajnštajnovi snovi“ Alena Lajtmana u režiji Slobodana Unkovskog. Premijera ovog komada se očekuje u septembru tekuće godine.

Direktorka pozorišta je podsetila i na činjenicu da je pre godinu i po dana zatvorena scena ‚‚Bojan Stupica“, ali i na to da se na tome mnogo radi, jer su naišli na ozbiljne administrativno-pravne probleme koje nastoje da reše uz pomoć Ministarstva kulture, Grada Beograda i Opštine Savski venac. ‚‚Verujem da ćemo za mesec dana krenuti u konkurs za idejni projekat i nadam se da će se sledeće godine, kada budemo proslavljali 70 godina, ‚‚Stupica“ uveliko raditi“, istakla je Tamara Vučković Manojlović.

Dodeljene godišnje nagrade Jugoslovenskog dramskog pozorišta

Jugoslovensko dramsko pozorište dodelilo je godišnju nagradu za režiju predstave ‚‚Hamlet“ Aleksandru Popovskom.

Za scenografiju i poseban umetnički doprinos u istoj predstavi nagradjen je Sven Jonke, dok je nagradu za kostimografiju dobila Lana Cvijanović za ‚‚Don Žuana“ Molijera u režiji Gorčina Stojanovića.

Godišnja nagrada za ulogu Duha u predstavi  ‚‚Hamlet“ pripala je Vlastimiru Velisavljeviću,a Nikoli Đuričku za ulogu Ludaka u predstavi ‚‚Slučajna smrt jednog anarhiste“ Darija Foa u režiji Maje Maletković, kao i ulogu Pingla (Hotel ‚‚Slobodan promet“ Žorža Fejdoa u režiji Borisa Liješevića).

Anđelika Simić je dobila godišnju nagradu za dve uloge – Anželike (Hotel ‚‚Slobodan promet“) i Don Elvire (‚‚Don Žuan“), dok je Goran Daničić nagrađen za ulogu Pjeroa (‚‚Don Žuan“).

Ansambl predstave ‚‚Pod žrvnjem“ Dragoslava Nenadića u režiji Egona Savina takođe je dobio nagradu Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Nagrada za lepotu govora ‚‚Dr Branivoj Djordjević“ pripala je Nebojši Ljubišiću za ulogu Pante (‚‚Pod žrvnjem“).

Za izuzetan doprinos visokim standardima poslovanja JDP-a nagrade su pripale glavnom majstoru u krojačkoj radionicu Evici Mančić, distributeru ulaznica Aleksandru Randjeloviću i tehničaru tona Igoru Boškoviću.

Žiri u sastavu Vojin Ćetković, Srđan Timarov i Miloš Krečković doneo je odluku da se godišnja nagrada „Branka i Mlađa Veselinović“ Fondacije JDP-a za najbolje glumačko ostvarenje na sceni tog teatra dodeli Nebojši Glogovcu za ulogu Hamleta.

Proslavi su osim dobitnika prisustvovali i Branko Cvejić, Branka Veselinović, Predrag Ejdus, Egon Savin, Sonja Vukićević, Dragan Mićanović, Voja Brajović i mnogi drugi.