Naslovna » Izlasci » Festivali » Hand made festival u Dorćol Platz-u

Hand made festival u Dorćol Platz-u

Hand Made festival, treći put zaredom, biće održan u nedelju 23. aprila od 12 do 20 časova u Dorćol Platz-u. Na festivalu će biti predstavlje rukotvorine i razne kreativne radionice.

Kako organizatori poručuju ovo je prilika da kupite nešto autentično sebi ili dragoj osobi, ali i da vidite kako se razvijaju handmade trendovi u Beogradu.

‚‚Akcenat trećeg Hand Made Festivala će biti na radionicama, jer želimo da podsetimo ljude koliko toga mogu da naprave sopstvenim rukama. Posetioci mogu da se oprobaju u pravljenju nakita, izradi keramike, stiro štampi, tkanju, izradi dekupaž i šabi šik predmeta, kao i u mnogim drugim zanatima, a roditelji mogu da dovedu svoje najmlađe da se oprobaju u izradi keramike i pravljenju origamija – figurica od papira“, poručuju organizatori.

Prijavljivanje je obavezno i to možete učiniti putem mejl adrese handmadedorcolplatz@gmail.com. Sve radionice su besplatne.

Raspored radionica

12-13 časova – Kreativna radionica pravljenja origamija za decu, kulturni centar Baza Crna Ovca

Na ovoj jednočasovnoj radionici biće priče o japanskoj kulturi, o tome zašto su i koliko važni ždralovi i želje. Ovom prilikom učesnici će imati prilike da naučw osnove origamija – tehnike pravljenja figurica od papira. Cilj radionice je podsticanje mašte, kreativnosti i koncentracije, ali i učenje o novim kulturama. Za uzrast od 5 do 10 godina.

13-15 časova – Dekupaž i šabi šik radionica, Umetnička škola „Đuro Salaj“

U pitanju je stara tehnika ukrašavanja predmeta od drveta, stakla, keramike i metala motivima sa salveta, novinskog papira, fotografija… Nakon upoznavanja osnova dekupaž tehnike, učesnicima će biti prikazana i šabi šik tehnika- imitacija starog i pohabanog nameštaja. Tehnika će biti primenjena na drvenim podmetačima. Upotrebne predmete na kojima se radi, zaintersovani učesnici mogu da ponesu sa sobom.

14-16 časova – Radionica stiro štampe, Kvartum, neformalno udruženje kreativaca

Kladimo se da ste pomislili da je u pitanju slovna greška, ali ste se prevarili. U pitanju je inovativna tehnika štampe gde se na tekstilu štampa pečatima od stiropora. Nije potrebno nikakvo prethodno obrazovanje niti iskustvo. U ovoj radionici mogu učestvovati svi uzrasti. Kapacitet – do 10 učesnika

15-16 časova – Radionica izrade nakita, Bejzik Dizajn
16-17 časova – Kreativna radionica pravljenja gline za decu, Mala škola umetnosti Div Art

Na ovoj radionici će učesnici imati prilike da vajaju male unikatne forme od gline tehnikom ručnog građenja. Nije potrebno predznanje. Radionica je namenjena uzrastu od 5 do 12 godina.

17-19 časova – Oseti glinu, Umetnička škola „Djuro Salaj“

Rad sa glinom značajan je za razvoj ličnosti, koristi se u terapeutske svrhe, ali i doprinosi kreativnom izražavanju, uz konkretne praktične koristi. Tema radionice je upoznavanje sa glinom, priprema gline za rad, prikaz kako se pravilno mesi i oblikuje glina, kao i zašto je to bitno u procesu izrade predmeta od keramike. Učesnici će imati dovoljno vremena da se zabave glinom i oprobaju u pravljenju željenog predmeta.

17-20 časova – Radionica ručnog tkanja, Udruženje unikatnog ručnog tkanja „Izvorje“

Osnovni cilj je približavanje ručnog stvaralaštva,  ovom slučaju tkanja savremenom čoveku. Na radionici će biti predstavljen rad na tzv. drvenom konjiću sa različitim tehnikama tkanja – tkanica, kružni pojas tzv. učkur i mnogo toga drugog.

(danubeogradu.rs; Katarina Tomović)

 

 

Uređuje: DuB volonteri