Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Hristos vaskrse – vaistinu vaskrse!
Hristos vaskrse - vaistinu vaskrse!
Hristos vaskrse - vaistinu vaskrse!

Hristos vaskrse – vaistinu vaskrse!

Pokušajmo da se približimo suštini vaskrsenja, dok jedni drugima sa najboljim željama čestitamo najveći hrišćanski praznik rečima „Hristos vaskrse – vaistinu vaskrse“.

Za pronalaženje ličnog mira, za doživljaj smisla duhovnosti, lepote, važnosti i pobede života, često je potrebno mnogo manje nego što nam se čini.

Verski praznik, a Vaskrs je pred nama, ne bi trebalo da znači samo porodično okupljanje, običaje, odlazak u crkvu, odmor…

Posebnost verskih praznika je u činjenici da se proslavljaju stotinama godina, sa osloncem na sasvim konkretan zapis, Novi zavet. Knjiga koju su našim precima čitali i tumačili, često nerazumljivim jezikom, sveštenici, danas je pred svima nama. Imate li je u kući? Da li ste je pročitali? Da li ste je poklonili članu porodice, kumu, prijatelju, osobi za koju znate da je nema?

Mnogo je iznenađujućih poruka i otvorenih tema koje se u Novom zavetu i čitavoj Bibliji mogu pronaći. Da biste razumeli suštinu Vaskrsenja, potrebno je razmišljati o sledu događaja, rođenju i životu Isusovom. Ne dozvolite da jedino što o tome znate bude instant priča koju, uz praznike, čujemo iz medija.

Ostanite sa tekstom sami i doživite ga lično. Dve hiljade godina stare dileme o kolebljivosti, izdaji, individualnosti i snazi pojedinca koji veruje, psihologiji mase, poštovanju, suštini postojanja… pisane jednostavnim jezikom trebalo bi da pronađu put do svakog  čoveka.

Poruka Vaskrsenja, pobeda života nad smrću, može se tumačiti i kao slavljenje dobrote, poštenja, vere, nade i ljubavi, očiščenje, uviđanje grešaka i nastojanje da se one isprave i zlo bude poraženo, gde god da se nalazi.

Čitajte, ili, ako vam više odgovara, slušajte, razgovarajte sa drugima…

Sa životom nam je darovana sloboda misli i izbora. Iskoristimo je da i u nama pobedi život.

Unesite na sebi svojstven način radost i ličnu pobedu života u sve narodne, porodične i crkvene običaje kojima Vaskrs obiluje, sa mirom i pozitivnim mislima.

Hristos vaskrse – vaistinu vaskrse!

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Katarina Vidaković