Naslovna » Izlasci » Pozorište » Mađarsko državno pozorište u Beogradu

Mađarsko državno pozorište u Beogradu

Mađarsko državno pozorište „Čiki Gergelj“ gostuje večeras na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu. Oni će igrati predstavu „Šekspir, Sonet 66“ i to u režiji Kokana Mladenovića.

„Od 14 stihova uradili smo celu predstavu. Šekspirov sonet govori o raspadu piščevog sveta, ali je potpuno primenljiv i na naš, današnji, jer, u sonetu je reč o socijalnim razlikama, slomu morala, profanizaciji ljubavi, novcu, moći i sili koje upravljaju svetom. Reč je o pravoj slici sadašnjeg vremena“, smatra Mladenović.

Iz pozorišta „Čiki Gergelj“ podsećaju da Šekspir nije poznat samo zahvaljujući svojim dramskim tekstovima i ukazuju da je društvena kritika prisutna i u njegovim lirskim delima, u sažetijoj formi, a izražena je konkretnim jezikom. Predstava „Šekspir, Sonet 66“ čuva univerzum šekspirovskih motiva i likova, ali istovremeno prilazi najvažnijim temama današnjice, koristeći svaki stih soneta kao početnu tačku.

„Ponovo ćete sresti Otela, Magbeta, Ričarda Trećeg, Romea i Juliju, Titusa Andronikusa i druge likove koji imaju svoj korespondent u sadašnjem svetu. Svestranost šekspirovskih poruka vidljiva je u predstavi koja se temelji na pokretima i gestovima, dok je govorni tekst jedino Sonet 66“, poručuju iz mađarskog teatra.

U autorskoj ekipi, osim Mladenovića, su i Irena Popović (muzika), Marija Kalabić (scenografija), Tatjana Radišić (kostimi), Andreja Kulešević (koreografija), Goli Kornelia (dramaturgija) i Serda Žofija (asistent režije). Predstava je premijerno izvedena 11. januara ove godine.