Naslovna » Izlasci » Pozorište » Mihail Barišnjikov u Pozorištu na Terazijama

Mihail Barišnjikov u Pozorištu na Terazijama

Iako je njegov nastup planiran za mart u okviru Beogradskog festivala igre, ipak slavni baletski igrač i glumac Mihail Barišnjikov nastupiće pred beogradskom publikom 23, 24. i 25. aprila u Pozorištu na Terazijama.

Posle povrede nastale tokom izvođenja predstave „Nižinski“ u Parizu početkom januara, Barišnjikov je bio primoran da odloži nastup planiran za Beogradski festival igre koji je održan u martu.

Poznati umetnik je juče stigao u Beograd. Domaćin tokom gostovanja u Beogradu mu je balerina Aja Jung, direktorka Beogradskog festivala igre.

Barišnjikov je i fotograf čiji su radovi izlagani u muzejima i galerijama širom sveta. U Beogradu će pokušati da napravi što više fotografija starih kuća na Dorćolu.

„Brodski/Barišnjikov“

„Brodski/Barišnjikov“, komad u režiji Alvisa Harmanisa, predstava je za jednog čoveka, zasnovana na poemama laureata Nobelove nagrade Josifa Brodskog, u izvođenju Mihaila Barišnjikova. Ovaj komad režirao je čuveni letonski reditelj Alvis Hermanis.

Barišnjikov će na ruskom, maternjem jeziku majke Brodskog, recitovati izbor dirljivih i elokventnih radova svog dugogodišnjeg prijatelja.

Mihail Barišnjikov – jedan od najslavnijih baletskih igrača

Mihail Barišnjikov je rođen 1948. godine u Rigi i smatra se jednim od najslavnijih igrača našeg vremena. Posle početka spektakularne karijere u lenjingradskom Kirov baletu, došao je na Zapad 1974. godine, nastanio se u Njujorku, kao prvak Američkog baletskog teatra (ABT).

Pet godina kasnije, 1979. godine, pridružio se Njujork siti baletu, gde je radio sa Džordžom Balanšinom i Džeromom Robinsom. Već sledeće godine je imenovan za umetničkog direktora Američkog baletskog teatra, gde je tokom naredne decenije predstavio novu generaciju igrača i koreografa.

Od 1990. do 2002. godine, Barišnjikov je bio direktor i igrač kompanije White Oak Dance Project, koju je osnovao zajedno sa koreografom Markom Morisom.

Godine 2005, pokreće svoj umetnički centar (BAC) u Njujorku, kreativni prostor za predstavljanje i negovanje multidisciplinarnih umetnika iz celog sveta.

Barišnjikov je glumac, nominovan za Oskara, ali i fotograf čiji su radovi izlagani u muzejima i galerijama širom sveta. Njegove fotografije bile su deo publikacija za Aperture i Vanity Fair, između ostalog.

Objavio je i  knjigu „Mers, moj put“ (2008). Nagrađen je mnogim priznanjima među kojima su: Nagrada Kenedi Centra, Nacionalna medalja časti, Nagrada Komonvelt, Chubb Fellowship, Nagrada Džerom Robins i Vilcek nagrada iz 2012. godine, dok je 2010. godine dobio status francuskog Oficira legije časti.

(danubeogradu.rs; Katarina Tomović)

Uređuje: DuB volonteri