Naslovna » Izlasci » Pozorište » Narodno pozorište: Opera „Don Karlos“ ponovo na repertoaru

Narodno pozorište: Opera „Don Karlos“ ponovo na repertoaru

U sredu 19. aprila od 19 časova na Velikoj sceni Narodnog pozorišta biće izvedena opera „Don Karlos“ Đuzepa Verdija sa novom podelom, čime će biti uvrštena u repertoar posle pauze od dve godine.

Na obnovljenom izvođenju, pod upravom gosta iz Zagreba, hrvatskog dirigenta značajne međunarodne reputacije, maestra Nikše Bareze, u naslovnoj roli debitovaće tenor Janko Sinadinović.

Ulogu kralja Španije Filipa pevaće bas Ivan Tomašev, njegovu suprugu Elizabetu tumačiće sopran Jasmina Trumbetaš Petrović, mecosopran Dragana del Monako nastupiće u roli španske plemkinje Eboli, bariton Miodrag D. Jovanović biće španski plemić Rodrigo, a bas Nenad Jakovljević Veliki inkvizitor.

U podeli su i Vuk Matić (Fratar), Dragana Tomić (Tebaldo), Mirjana Begenišić (Glas sa neba), Slobodan Živković (Grof Lerma) i Igor Matvejev (Kraljevski herald).

U ovoj operi u četiri čina (sedam slika) učestvuju Orkestar, Hor i Balet Narodnog pozorišta u Beogradu.

Režiju Mladena Sabljića (njegova poslednja režija koja je na repertoaru Narodnog pozorišta) obnovila je Ivana Dragutinović Maričić.

Scenografiju je uradio Vladimir Marenić, kostime Ljiljana Dragović, a koreografiju Vladimir Logunov.

Verdijev „Don Karlos“, napisan po porudžbini Pariske opere, premijerno je izveden u francuskoj prestonici 1867. godine. Libreto, prema Šilerovoj drami, napisali su Žozef Meri i Kamij di Lokl, a radnja se dešava u Španiji oko 1560. godine. „Don Karlos“, opera izražajnih i veoma zahtevnih arija, koja traži posebnu pažnju publike, poslednjih decenija nezaobilazni je deo repertoara ozbiljnih svetskih operskih kuća. U Sabljićevoj režiji, predstava je premijerno izvedena 9. oktobra 1992. godine. Prvi put je obnovljena 18. februara 2006, a potom i 4. februara 2012. godine.

Nikša Bareza, rođen 1936. godine u Splitu, jedan je od najpriznatijih hrvatskih dirigenata, maestro koji je nastupao na svim meridijanima i pozornicama sveta, dugogodišnji šef Simfonijskog orkestra HRT-a, erudita, zaljubljenik u muzičku preciznost i puni zvuk i danas svaku partituru secira filozofijom i širokim poznavanjem umetnosti.

Dirigovanje je diplomirao 1959. godine na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Kao veoma mlad dirigent, 1965. godine, postao je direktor Opere Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu i na toj funkciji je ostao do 1974. godine. Potom je bio angažovan kao stalni dirigent opera u Cirihu, Sankt Peterburgu i Grazu, gde je bio i šef-dirigent tamošnje Filharmonije. Stalni je gost-dirigent Hamburške opere, Bečke državne opere i milanske Skale, gde je prvi put nastupio 1991. dirigujući Vagnerovu operu „Parsifal“. Redovan je gost vodećih evropskih operskih kuća u Parizu, Berlinu, Minhenu, Frankfurtu, Drezdenu, Lajpcigu, Pragu, Bolonji, Firenci, Parmi, Oslu, Moskvi, Rigi, Minsku… Već decenijama, sa vodećim evropskim orkestrima učestvuje na raznim muzičkim festivalima.

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Katarina Vidaković