Naslovna » Izlasci » Pozorište » Predstava Proizvod u KC Pančeva i Bitefu

Predstava Proizvod u KC Pančeva i Bitefu

Gamba i Kulturni centar Pančeva producirali su predstavu Proizvod, praizvedbu u Srbiji, koju je 2005. godine napisao i odigrao Mark Rejvenhil na Edinburškom Festivalu – Fringe. Predstava je premijerno izvedena u Kulturnom centru Pančeva, 22. marta 2017. godine, a u petak, 7. aprila biće upriličena i beogradska premijera u Bitef teatru sa početkom u 20.00 časova.

Predstava Proizvod u prevodu Đorđa Krivokapića je autorski projekat Ivana Tomića u kome pored njega igra i Milena Predić. Kostim i scenu osmislila je Katarina Grčić Nikolić, a kreativni producent projekta je Milorad Miki Jovanović.

U Rejvenhilovoj drami Proizvod, producent Džejms ubeđuje glumicu Oliviju da prihvati ulogu u njegovom novom filmu. Tokom jednočasovnog susreta – što je ujedno i vreme trajanja ove predstave, on joj detaljno prepričava radnju filma: to je ljubavna veza između Engleskinje Ejmi, koja je zaposlena u reklamnom odeljenju velike telekomunikacione kompanije, i Muhameda, pripadnika Al Kaide, koji je poslat u London sa zadatkom da organizuje teroristički napad.

Rejvenhil se u ovom komadu na prvom mestu obračunava sa holivudskom industrijom. On razotkriva tendencioznu površnost prikazivanja suštinskih tema, poput savremenih ratnih sukoba i ljubavnih odnosa, u holivudskoj produkciji. Ruga se trivijalnosti zapleta i šablonskim dijalozima, vešto ih podražavajući.

Treba svakako pomenuti i da u ovom Rejvenhilovom komadu jedan od dva lika na sceni, glumica Olivija, nema ni jednu repliku!

Aktuelnost komada čini Proizvod Marka Rejvenhila više nego adekvatnim štivom za scensko izvođenje na bilo kojoj svetskoj sceni, pa i kod nas. Događaji koje opisuje, ugao iz kojih ih posmatra, način na koji ih sagledava i sama neobičnost forme, preporuka su za ovaj inovativni komad u kojem će svako prepoznati vreme u kojem živimo.

Foto: Sanja Veljković

 

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.