Naslovna » Izlasci » Pozorište » Premijera komada „Audijencija“ – gostovanje Narodnog pozorišta Priština

Premijera komada „Audijencija“ – gostovanje Narodnog pozorišta Priština

Premijera predstave „Audijencija“ biće održana 29. aprila od 20.00 na sceni Garaža. Prva repriza zakazana je za 30. april u isto vreme.

Narodno pozorište Priština premijerno će izvesti komad „Audijencija“ Vaclava Havela na sceni Garaža u Bulevaru vojvode Mišića broj 49. Na daskama koje život znače naći će se Janko Cekić, Nebojša Đjorđević i Aleksandra Veljković.

O piscu

Vaclav Havel (1936—2011) je jedan od najznačajnijih čeških dramaturga, pesnika i esejista. Kao vodeći intelektualac i disident koji je proveo više godina u zatvoru i čija su dela bila zabranjivana, takođe je jedan od ključnih ljudi tokom pokreta Plišana revolucija i rušenja komunističke vlasti u Čehoslovačkoj.

Havel je bio i poslednji predsednik Čehoslovačke i prvi predsednik Češke. Još kao tinejdžer, objavljivao je drame koje su izvođene i donele su mu i međunarodni prestiž. Osim „Audijencije“, poznatije Havelove drame su „Prosjačka opera“, „Vernisaž“ i „Protest“.

O komadu

„Audijencija“ iz 1975. prvi je Havelov komad.  Glavni lik komada je pisac Vanjek. Čehoslovački komunistički režim je zabranio Vanjekovo pisanje.

U pitanju je jednočinka zasnovanoj na dijalogu između glavnog lika i njegovog poslodavca, pivara Sladeka, zaduženog za špijuniranje svog sagovornika. Kako je Havel u vreme kada je napisao dramu, takođe, bio zabranjen pisac, delo je izvođeno krišom, u sobama umesto u pozorišnim prostorima.

Intrigantna prošlost ovog komada čine ga i danas izuzetno zanimljivim i provokativnim. Univerzalnosti i svevremenost i danas mu pruža postojanje cenzure, proganjane i ućutkivane istine koje postavljaju sve vrste političkih totalitarnih režima.

Cena ulaznice je 200 RSD.