Naslovna » Izlasci » Pozorište » RESEO konferencija u Beogradu

RESEO konferencija u Beogradu

Institut za umetničku igru u saradnji s Madlenianum opera i teatrom će biti domaćin RESEO prolećne konferencije pod nazivom Opera, Music, and Dance Education Through the Lens of Higher Education, odnosno Opersko, muzičko i plesno obrazovanje kroz prizmu visokoškolskog obrazovanja.

Organizacija RESEO, Evropska mreža nacionalnih opera i baleta iz 27 zemalja Evrope, već dugi niz godina organizuje susrete i konferencije gde se najuticajniji pojedinci, odnosno predstavnici svojih kuća okupljaju kako bi razmenjivali iskustva, raspravljali najnovije događaje i trasirali strategije za buduća evropska dešavanja u domenu opere i baleta.

Prolećno okupljanje koje je od 20. do 22. aprila, 2017. godine se održava u Beogradu, u Institutu za umetničku igru u Bulevaru vojvode Mišića 43, kao jedina organizacija u Srbiji u okviru koje se izvode akreditovani visokoškolski akademski programi osnovnih i master studija.

Konferenciju će otvoriti gradski sekretar za kulturu grada Beograda Ivona Jevtić i Prof. dr Vladimir Tomašević osnivač Instituta za umetničku igru.

Tokom trodnevnog zasedanja najnovije tendenciju u visokoškolskom obrazovanju vezanom za umetničku igru i operu izneće pored domaćih profesora i umetnika i Tula Jukola Nuorteva, direktor centra za obrazovanje Finske nacionalne opera i baleta kao i Katarina Kesedi rukovodilac obrazovanja Škotskog nacionalnog baleta.

U toku konferencije učesnici će imati priliku da pogledaju operu Đ.B: Pergolezija La serva padrona (Služavka gospodarica) u Narodnom pozorištu u Beogradu 21. aprila s početkom u 20.30 časova i operu za decu V. Mocarta Čarobna frula u Operi i teatru Madlenianum 22. aprila u 18 časova.

Konferencija će biti trilingvalna sa simultanim prevodiocima na srpski, engleski, francuski jezik i znakovni jezik.

Više o RESEO organizaciji može da saznate putem veb sajta www.reseo.org, a registarcija za učešće u konferenciji biće otvorena do 20. aprila do 9.00 časova.

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.