Naslovna » Izlasci » Festivali » Resonate festival od 19. aprila u Beogradu

Resonate festival od 19. aprila u Beogradu

Resonate festival se i ovog aprila dešava u Beogradu, i to po šesti put. Ono što ga čini posebnim je činjenica da će zahvaljujući evropskom projektu WE ARE EUROPE, čiji je Resonate deo od prošle godine, biti partner sa čuvenim španskim Sónar festivalom iz Barselone, kao i nemačkim festivalom Co/Pop iz Kelna.

Resonate je platforma za povezivanje, razmenu znanja i edukaciju, koja spaja vrhunske umetnike i istraživače u bavljenju pozicijom tehnologije u umetnosti u kulturi. Novo izdanje festivala dešavaće se tokom četiri dana u periodu od 19. do 22. aprila 2017. godine po programskom konceptu: MUSIC i CONFERENCE.

Umetnici, predavači i muzičari koji dolaze na Resonate predstavljaju vrhunac savremene kreativne industrije u svetu.

Jugoslovenska kinoteka i Zadužbina Ilije M. Kolarca i ovoga puta ugostiće istaknute umetnike i predavače CONFERENCE programa, gde će se dešavati i brojne zanimljive radionice. MUSIC program se vezuje za muzički – večernji deo festivala i ovoga puta dovodi brojne svetske muzičke zvezde koje će osim svojih muzičkih nastupa imati i predavanja u okviru Resonate muzičke konferencije.

Muzički program Resonatea dovodi velike alternativne umetničke ličnosti u Beograd.

Ove godine posebno predstavljamo Lee Ranalda kao umetnika u fokusu, jednog od najpoznatijih gitarista na svetu i osnivača legenadrne njujorške alternativne rok grupe Sonic Youth. Lee će nastupiti na solo koncertu, ali i sa ekskluzivnim pratećim performansom pod imenom „Suspended Guitar“ u toku trajanja konferencije.

Biosphere je umetničko ime norveškog vizionara Geir Jenssena, koji je ambijentalnu elektronsku muziku pre 20 godina izdigao na nivou vrhunske pop umetnosti. Njegovi nastupi predstavljaju čulno iskustvo nove vrste u kome se kombinuju evokativna muzika i fantastični video radovi, kreirajući paralelnu realnost.

Stephen O’Malley, koji stoji velikog američkog underground sastava Sun O))), najveći je svetski specijalista za glasnu drone gitarsku muziku i alternativni metal, muzičar koji radikalno menja koncept pesme i stvara nezaboravne simfonije buke sam na gitari.
Druga važna imena u muzičkom delu programa su dolazeće zvezde! Pre svega izuzetna mlada švedska rok umetnica Anna Von Hauswolf sa svojim zavodljivim, glasnim neogothic bendom; potom Yves Tumor, novi veliki talenat sa  francuske scene poznat po eklektičnom ukrštanju žanrova u svojoj jedinstvenoj muzičkoj viziji prilagođenoj otuđenim pejzažima savremenih gradskih prostora, te bliskoj saradnji sa Mykki Blancom; tu su i sjajni avangardni elektronski umetnici Rolly Porter (Velika Britanija) i Peder Mannerfelt (Švedska), koji ispituju granice futurističke klupske muzike sa one strane techna.

Resonate Conference najavljuje blizu 50 predavanja i 16 radionica.

Ovaj deo programa je jezgro Resonate festivala, a njegova osnovna misija je otvaranje kreativnih procesa u umetnosti kroz nove tehnologije i nove medije. Ovaj deo programa se ističe po izuzetnim: radionicama, predavanjima, izložbama, prezentacijama, panel diskusijama, projekcijama, i vrhunskim audio vizuelni performansima. Resonate Conference iz godine u godinu uspeva da okupi veliki broj istaknutih umetnika i predavača svetskog glasa, a na šesto izdanje festival dolaze, između ostalih: AGF aka Antye Greie / Thomas Ankersmit + Phill Niblock / Jeremy Bailey / Alan Butler / Julie Freeman / Benjamin Gaulon / Gabrielle Jenks / Gene Kogan / Lawrence Lek / Alessandro Ludovico / Nicolas Maigret / Rosa Menkman / Lorna Mills / Joana Moll / Normals Studio / Eva Papamargariti / Matthew Plummer-Fernandez / Pussykrew / Nicolas Sassoon / Sebastian Schmieg / Kate Sicchio / Rick Silva / Daniel Temkin / Thomson & Craighead / Marius Watz / Pablo Valbuena / Christopher Bauder

Resonate radionice – intenzivne radionice počinju pre zvaničnog otvaranja festivala, u ponedeljak 17. aprila i traju do 19. aprila, a održavaju se u UK Parobrodu. Moderatori i vođe radionica su Gene Kogan + Andreas Refsgaard, Mimi Onuoha + Surya Mattu, Owen Hindley + David Li + Yuli Levtov i Cedric Flazinski + Julien Gachadoat (N O R M A L S).
Dvodnevne radionice se održavaju u Jugoslovenskoj kinoteci u petak 21. i subotu 22. aprila, a vode ih AGF aka Antye Greie, Max Stadler, Joana Moll, Ruairi Glynn, Lubica Drangova and Matej Fandl i Jonas Gruska.

Jednodnevne radionice će se održati u četvrtak 20. aprila, takođe u prostoru Jugoslovenske kinoteke, vodiće ih Daniel Temkin, Nick Ward + Paul Stapleton, Martin Schneider, Benjamin Gaulon, Kate Siicho, Pussykrew (Tikul and mi$ gogo) i Mateusz Marpi.