Naslovna » Izlasci » Film » U bioskopima: Kozje uši

U bioskopima: Kozje uši

Dugometražni igrani film “Kozje uši” reditelja Marka Kostića, nastao po istoimenom romanu Vladislave Vojnović, publika će imati priliku da premijerno vidi 25. aprila na svečanoj premijeri u Sava Centru u 20.30 sati.

Ulaznice za premijeru od danas se mogu naći u prodaji na biletarnicama Sava centra i Eventima.

Film će 26. aprila biti premijerno prikazan u novosadskom bioskopu “Arena Cineplex”, a od 27. aprila, naći će se na redovnom repertoaru svih većih bioskopa širom zemlje.

Ova uzbudljiva priča govori o borbi za opstanak. Glavnu junakinju baba Stojanku, koju je živopisno dočarala Gorica Popović, sticajem okolnosti iz grada i studija, život je vratio u rodno selo. Sada, u svojim šezdesetim godinama, u južnom Banatu odgaja unuke, četrnaestogodišnju Sofiju i osmogodišnjeg Stevana, čiji su roditelji otišli u inostranstvo trbuhom za kruhom. Sa ćerkom koja je davno otišla u Ameriku, baba Stojanka nema kontakt već godinama i pati zbog toga.

Iako rođena u selu, Stojanka se ne uklapa u tipičan seoski milje, pa će njen karakter u sudaru sa sredinom u kojoj živi dati mnogo povoda za smeh, a film čini niz zanimljivih situacija jer Stojanka pokušava da preživi kako zna i ume. Sin i snaja ne šalju pare, a i retko se javljaju, pa baba Stoja, kroz niz tragikomičnih situacija, pokušava da kupi unuci nove patike, unuku željeni bicikl, popravi krov na kući koji prokišnjava, zaradi gledajući u šolju za pare, nameštajući iščašene ruke i noge, ostavljajući zamke za zečeve u šumi…
Ova dirljiva priča prati borbu jedne bake sa surovom dašanjicom i svim pritiscima društva u kojem živimo…

U filmu, kao i romanu, svoje mesto naći će i Stojankina neprežaljena ljubav iz mladosti, seoski sveštenik, lovac, odbegla deca, ali i „Bitlsi“, jer od čoveka sa kojim je ostala trudna baba Stojanka, kao uspomenu, ima samo jednu polomljenu singl ploču.

Uz Goricu Popović, zapažene uloge ostvarili su Slobodan Ćustić, mlada glumica Milica Spasojević, Nikola Kojo, a igraju i braća Sergej i Branislav Trifunović, otac Tomislav Trifunović, Goran Radaković, Anđelka Prpić, Ivan Mihailović…

Scenario potpisuje autorka romana Vladislava Vojnović, koja je ujedno i producent ovog ostvarenja uz direktora fotografije Miloša Spasojevića.
Scenograf filma je Dejan Anđelković, kostimograf Boris Čakširan, autor muzike Aleksandar Habić, montažu potpisuju Almir Kenović i Petar Jakonić.