Naslovna » Izlasci » Festivali » 33. Beogradski džez festival od 26. do 30. oktobra 2017.
Beogradski džez festival: Jan Lundgren (foto: Slawek Przerwa)
Beogradski džez festival: Jan Lundgren (foto: Slawek Przerwa)

33. Beogradski džez festival od 26. do 30. oktobra 2017.

Pod sloganom „Džez vizije / Jazz Visions“ od 26. do 30. oktobra biće održan 33. Beogradski džez festival.

Posle velikog uspeha prošlogodišnjeg izdanja ovog festivala čiji je organizator Dom omladine Beograda, za narednu manifestaciju najavljen je još bolji program. Biće predstavljene nove umetničke tendencije u džez muzici današnjice.

Ovoga puta osvrt će biti na aktuelni trenutak u istoriji džeza kad se rađa nova fuzija ovog pravca sa drugim muzičkim oblicima. Džez je danas, ponovo, najuzbudljivija i najkreativnija forma popularne muzike – i zato je vreme za vizije džeza i džez vizije.

Beogradski džez festival će i ove godine trajati pet dana, sa tradicionalnim duplim koncertnim programom svake večeri, u salama Doma omladine Beograda i u Sava centru.

Predstaviće se više od 20 sastava iz celog sveta i naše zemlje, a organizatori ističu prva tri imena koja na najbolji način predstavljaju džez 21. veka: jedno iz Amerike, drugo iz Evrope, a treće iz Srbije.

Doni Mekaslin (Donny McCaslin)

Beogradski džez festival: Doni Mekaslin
Beogradski džez festival: Doni Mekaslin

Briljantni američki saksofonista srednje generacije, Doni Mekaslin, vodio je poslednji bend Dejvida Bouvija na snimanju albuma „Blackstar“.

Očigledno je Bouvi prepoznao u savremenom džezu onu potrebu za avanturom i snagu izraza koja ga je uvek privlačila i kroz karijeru vodila ka novim oblastima. Mekaslinov zvuk je uvek avangardan i iznenađujuć, ali komunikativan i prihvatljiv najširoj publici, što je svakako formula uspeha nove generacije džez umetnika.

Najnoviji, upravo objavljeni album „Beyond Now“, njegov je komentar upravo na iskustvo sviranja sa jednim od najvećih pop umetnika svih vremena, Dejvidom Bouvijem, i još jedan dokaz da se bogato nasleđe alternativnog roka spojilo sa džezom da stvori novu fuziju primerenu ovom vremenu. Džez u 21. veku ponovo ima stav, a jedan od njegovih glavnih protagnista je Doni Mekaslin.

Jan Lundgren (Jan Lundgren)Beogradski džez festival: Džez vizije

Jedno od najvećih evropskih imena kad je u pitanju džez klavir je Jan Lundgren, ali je kao takav prepoznat tek relativno skoro, posle bogate karijere koja obuhvata pojavljivanje na oko 50 albuma.

Kao novi klasik, dao je savremenom džezu unutrašnju eleganciju utemeljenu u emotivnom bogatstvu, uz prepoznatljivu suptilnu virtuoznost. Treće veličanstveno ime švedske scene, posle Esbjorna Svensona (Esbjörn Svensson) i Boba Stensona (Bobo Stenson), koje su gostovali na Beogradskom džez festivalu, donosi sa sobom projekat grandizonog zamaha koji objašnjava poreklo skandinavske džez muzike i njenu duboku povezanost sa tamošnjim folkom.

Album „The Ystad Concert: Tribute To Jan Johansson“ predstavlja omaž švedskoj džez muzici, kroz upoznavanje sa stvaralaštvom njenog oca, legendarnog pijaniste i kompozitora Jana Johansena (Jan Johansson), čiji pravi naslednik je upravo Lundgren.

Eyot

Grupa Eyot dolazi iz Niša, i u ovom trenutku je najbolji primer snage nove škole srpskog džeza. Njihova jedinstvena mešavina savremenog džeza, folka, roka i elektronike, svakako spada među trenutno najveća muzička dostignuća sa balkanskih prostora uopšte.

Sva četiri njihova albuma objavljena su za inostrane izdavače, a novi – „Innate“ – producirao je Stiv Albini (Steve Albini), legendarni američki alternativni rok producent (Nirvana, PJ Harvey, Pixies), uz oduševljene kritike sa obe strane Atlantika i pridev „Nirvana džez muzike“.

Eyot su u punoj snazi i, kao sastav koji je svoje početke vezao upravo za nastupe u Domu omladine Beograda, pravi su izbor za otvaranje 33. Beogradskog džez festivala.

Beogradski džez festival: Eyot

Ulaznice

Kao što je već uobičajeno i kako nalaže nova tradicija, ograničen broj vaučera za komplet ulaznica glavnog programa 33. Beogradskog džez festivala može da se nabavi na prodajnim mestima Eventima od 30. aprila, i to po poseboj promotivnoj ceni od 2800 RSD.

***

Osnivač i pokrovitelj Beogradskog džez festivala je Grad Beograd, koji je 2007. godine uvrstio BDŽF u manifestacije od posebnog značaja. (danubeogradu.rs)