Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » Beogradska filharmonija, „za avanturiste“, 2. juna

Beogradska filharmonija, „za avanturiste“, 2. juna

Poslednji, peti put u sezoni, koncert Beogradske filharmonije iz serije „Za avanturiste“ pred publikom je u petak 2. juna. Mesto i vreme susreta su poznati i uobičajeni – Velika sala Kolarčeve zadužbine, 20 časova.

Na programu su dela:

Đ. Rosini: Vilijam Tel, uvertira
P. Juon: Koncert za violinu i orkestar br. 1 
M. Doerti: Metropolis simfonija

Solista na violini je Marija Solozobova, mlada ruska umetnica sa impresivnom karijerom, za koju je čuveni Jehudi Menjuhin rekao da je “izvanredan talenat živahnog temperamenta, virtuozne blistavosti i veoma visokog profesionalnog nivoa”.

Orkestrom diriguje Danijel Rajskin, stalni gostujući dirigent Beogradske filharmonije u narednoj sezoni.

Marija Solozobova je rođena u Moskvi, a sada živi u Švajcarskoj. Nјen izvanredan talenat za muziku je bio očigledan od malih nogu, a sa deset godina je osvojila prvu nagradu na najprestižnijem nacionalnom muzičkom takmičenju u Rusiji. Nakon završetka Muzičke škole za nadarenu decu Gnjesin u Moskvi, nastavila je muzičko obrazovanje na poznatom Konzervatorijumu Čajkovski u Moskvi (koncertna diploma sa počastima), kao i na Ciriškom univerzitetu za muziku i pozorište u klasi prof. Zahara Brona. Diplomirala je i na Muzičkoj akademiji u Bazelu (diploma solite sa počastima) u klasi prof. Rafaela Olega.

Solozobova je imenovana za vođu Orkestra romanskog dela Švajcarske i pre nego što je završila studije. Trijumfovala je na nekoliko prestižnih međunarodnih muzičkih takmičenja, kao što su Takmičenje Johanes Brams u Austriji (prva nagrada i specijalna nagrada publike 2000. godine), Takmičenje V. A. Mocart u Cirihu (prva nagrada 2005. godine), Takmičenje Tibor Varga (2009) i Takmičenje violinista „Nagrada Rodolfo Lipicer“.

Nјen debitantski kompakt disk, koji je 2007. godine objavila diskografska kuća Antes (Bella Musica Edition), sa delima Pjotra Čajkovskog i Hajnriha Vilhelma Ernsta, međunarodna štampa je dočekala sa oduševlјenjem. Usledili su i drugi, podjednako uspešni snimci.

Marija Solozobova je imala brojne koncertne turneje po čitavom svetu, nastupala je sa velikim orkestarima i muzičarima kao solista, u najpoznatijim koncertnim dvoranama i na festivalima umetničke muzike. Godine 2009. godine, kao umetnički direktor, osnovala je Classical Highlights u Cirihu – godišnji međunarodni ciklus od četiri koncerta u najpoznatijim koncertnim dvoranama u Švajcarskoj. Od 2015. godine bavi se pedagoškim radom na Muzičkoj akademiji u Lozani.

Marija Solozobova svira violinu italijanskog graditelјa Nikoloa Gagalijana iz 1728. godine.

Danijel Rajskin, sin istaknutog muzikologa, odrastao je u Sankt Peterburgu. Muzičku školu je pohađao od svoje šeste godine, a školovanje je nastavio u proslavljenom konzervatorijumu u svom rodnom gradu, gde je studirao violu i dirigovanje. Inspirisan da se lati dirigentske palice jednim susretom sa istaknutim profesorom Levom Savičem, Danijel se, takođe, usavršavao kod majstora kakvi su Maris Jansons, Neme Jervi, Milan Horvat, Voldemar Nelson i Jorma Panula.

Sa 20 godina, Danijel Rajskin je otišao iz Sovjetskog Saveza kako bi studije nastavio u Amsterdamu i Frajburgu, a vrlo brzo je postao tražen kao jedan od vodećih evropskih violista – i kao solista i kao kamerni muzičar. Odlučio je da se postepeno preorijentiše ka karijeri. Negujući širok repertoar, Rajskin često ide i van glavnih tokova u svojim neobično osmišljenim programima.

Od 2005. godine, Danijel Rajskin radi kao šef-dirigent Rajnske filharmonije u Koblencu, a od 2008. godine isti posao obavlja i u Filharmoniji Artur Rubinštajn u poljskom gradu Lođu. Redovno je angažovan u ulozi gostujućeg dirigenta širom Evrope i Azije.

(danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.