Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » Beogradska filharmonija: Za početnike, 19. maja

Beogradska filharmonija: Za početnike, 19. maja

U poslednjih mesec dana koncertne sezone 2016/17 Beogradske filharmonije pred publikom su uzbudljivi nastupi, od kojih dva nose odrednicu – „Za početnike“. Prvi je u petak 19. maja, u 20 časova, u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine.

Na programu su:

V. A. Mocart: Simfonija br. 40
D. Šostakovič: Simfonija br. 5

Orkestrom će dirigovati maestro Mihail Jurovski, koji je više puta nastupao sa Beogradskom filharmonijom.

Mihail Jurovski je rođen u Moskvi 1945. godine. Sin je kompozitora Vladimira Jurovskog i unuk dirigenta Davida Bloka. Nјegovi sinovi Vladimir i Dmitrij takođe su međunarodno priznati dirigenti. Mihail Jurovski je odrastao u krugu svetski poznatih umetnika bivšeg Sovjetskog Saveza, kao što su Ojstrah, Rostropovič, Kogan, Gilels i Hačaturjan. Dmitrij Šostakovič je bio blizak porodični prijatelј, te su on i Mihail ne samo često razgovarali, već i zajedno svirali klavirska dela za četiri ruke. Ovakva iskustva imala su ogroman uticaj na mladog muzičara i, stoga, nije slučajnost što se Mihail Jurovski danas smatra jednim od najbolјih interpretatora Šostakovičevih dela.

Mihail Jurovski je obrazovanje stekao na Moskovskom konzervatorijumu, gde je studirao dirigovanje kod profesora Lea Ginzburga, a teoriju muzike kod Alekseja Kandinskog. Tokom studija, asistirao je Genadiju Roždestvenskom u Nacionalnom simfonijskom orkestru Radio-televizije Moskve. Dok je još bio državlјanin Rusije, dirigovao je u Muzičkom teatru Stanislavski i Nemirovič-Dančenko u Moskvi, a tokom svojih poslednjih godina u Sovjetskom Savezu često je dirigovao u Bolјšoj teatru. Od 1978. godine, Mihail Jurovski je bio redovan gostujući dirigent u Komičnoj operi u Berlinu, a od 1989. ima stalni angažman u Zemper operi u Drezdenu.

U sezoni 2016/17 Jurovski diriguje Ognjenog anđela sa Državnom operom iz Minhena i Labudovo jezero u milanskoj Skali, kao i koncerte sa Beogradskom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom Kuće muzike iz Porta, Nacionalnim orkestrom iz Bordoa, Kralјevskom kapelom iz Kopenhagena, Londonskom filharmonijom, Filharmonijom Janaček iz Ostrave i Simfonijom Juventus iz Varšave.

(danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.