Naslovna » Izlasci » Festivali » Dani makedonske kulture u Beogradu: Dodir Makedonije 2017

Dani makedonske kulture u Beogradu: Dodir Makedonije 2017

Dani makedonske kulture u Beogradu kao najznačajnija manifestacija makedonske zajednice u Srbiji biće održani od 19. do 29. maja.

Udruženje Makedonium iz Beograda predstaviće elemente kulture Makedonaca i istaći vrednosti kulturne baštine ove zajednice.

Uspeh prošlogodišnjih manifestacija podstakao je potrebu da ona preraste u tradicionalnu. I ove godine, sedmi put zaredom, Dani makedonske kulture „Dodir Makedonije“ održaće se u Beogradu povodom proslave dana sveslovenkih prosvetitelja Sv. Ćirila i Metodija.Za dž

Mastika, vina, oro…

Manifestaciju će 19. maja otvoriti Etno veče makedonske tradicionalne muzike i kuhinje, sa autentičnim orkestrom iz Demir Hisara u restoranu Duga. Gosti će u opuštenoj atmosferi degustirati makedonsku mastiku, vina i igrati čuveno makedonsko oro.

U Biblioteci grada Beograda 22. maja biće otvorena izložba filatelističkih izdanja posvećenih sveslovenskim prosvetiteljima Ćirilu i Metodiju iz 15 zemalja sveta.

Beogradska publika i šira javnost u Srbiji imaće mogućnost da se preko ove značajne i interesantne izložbe upozna sa velikom misijom solunske braće, koji su ostavili dubok duhovni i prosvetiteljski trag u svim slovenskim zemljama.

Pored autora izložbe dr Branislava Svetozarevića izložbu će predstaviti i recenzent Zoran Strezovski, a prisutne će pozdraviti i predsednik Saveza flatelista Srbije Aleksandar Boričić.

U utorak, 23. maja, biće promovisana knjiga dr Branislava Svetozarevića „Makedonci u Tetovu od ala Turka do Ala Franga“ za koju je autor dobio i najveće godišnje priznanje Makedonija za naučna istorijska dela „Goce Delčev“. O knjizi će govoriti i prof. dr Violeta Ačkovska.

Predstava i koncert

U svojstvu promocije bogatog pozorišnog života, sa željom da se afirmišu savremena makedonska dostignuća u kulturi 24. maja beogradskoj publici će se na sceni NP „Raša Plaović“ predstaviti desetočlani ansambl Ohridskog narodnog teatra sa predstavom „Analfabet“.

Na velikoj sceni Akademije 28, 29. maja, nastupiće vokalni trio Gavroski – koji će predstaviti muško pevanje zaštićeno od strane UNESKO-a, kao nematerijalno kulturno bogatstvo.

U okviru koncerta nastupiće i pevačke grupe Makedonaca iz Srbije, koje čuvaju i neguju izvornu makedonsku pesmu.

Za sve programe u okviru manifestacije ulaz je besplatan. (danubeogradu.rs)

Dani makedonske kulture – Dodir Makedonije 2017 – program

dvfvDani makedonske kulture u Beogradu 2017