Naslovna » Izlasci » Festivali » IV Festival fantastične književnosti – Art-Anima

IV Festival fantastične književnosti – Art-Anima

U subotu i nedelju, 3. i 4. juna u Klubu galeriji Polet (Cetinjska 15) biće održan IV Festival fantastične književnosti – Art-Anima.

I ove godine u okviru manifestacije biće održane brojne tribine, promocije i predavanja o aktuelnim temama iz domena fantastične književnosti, a učestvovaće tridesetak domaćih pisaca, proučavalaca, urednika i izdavača fantastike.

IV Festival fantastične književnosti 3. juna u 14.00 otvoriće domaćini uz razgovor sa piscima Otom Oltvanjijem i Zoranom Stanojevićem, koji će biti fokusiran na različite pristupe fantastičnoj književnosti kako sa stanovišta prevođenja, tako i proznog stvaralaštva.

Od 15.00 biće predstavljena antologija regionalne kratke priče fantastike „Regia Fantastica 2“ koju je objavilo beogradsko Udruženje građana Sci&Fi.

Od 16.00 biće upriličena tribina „Tolkin i mit, istorija i arhetip“ – o Tolkinovom odnosu prema mitovima, ali i o njegovom odnosu prema pređašnjim književnim tradicijama.

Od 18.00 predviđena je promocija obimnog izdanja „Sokolar“, kojim poznati srpski pisac fantastike Vladimir Lazović obeležava 40 godina književnog rada.

Od 19.00 biće upriličeno predstavljanje knjige „Zatočnik pete sile“ dr Ljiljane Pešikan Ljuštanović o stvaralaštvu našeg svetski priznatog pisca Zorana Živkovića. A program prvog dana Festivala zatvara predavanje dr Dejana Ognjanovića o uticaju velškog pisca Artura Makena na stvaralaštvo kultnog autora žanrovske književnosti i majstora strave H. F. Lavkrafta.

Art-anima: Najbolje od fantastike

Festival fantastične književnosti nastavlja se u nedelju od 15.00 multimedijalnim predavanjem „Fikcija, fantastika i pank žanr u književnoj fantastici“ Igora Vujčića.Za dž

Od 16.00 dramaturg Mihajlo Vitezović održaće predavanje o filmskoj adaptaciji novelete „Priča tvog života“ Teda Ćanga u filmsko ostvarenje „Dolazak“.

U 17.30 počinje tribina „Za i protiv ekranizacije: Džordž R. R. Martin“ na kojoj će dr Ljiljana Gavrilović i dr Mladen Stajić govoriti o ekranizaciji „Igre prestola“, odnosno, TV seriji i problematici književnih fenomena.

Posle ove tribine, od 19.00 uslediće tribina posvećena stvaralaštvu sve aktuelnijeg američkog pisca Filipa K. Dika, na kojoj će učešće uzeti dr Mladen Jakovljević, Danilo Lučić i poznata reperka Sajsi MC.

Festival će zatvoriti predstavljanje novog broja časopisa Književna fantastika, dodela nagrade za najbolju kratku priču koja je na konkursu ovog časopisa pripala piscu Ivanu Nešiću, kao i dodela nagrade za doprinos popularizaciji fantastike koju je dugogodišnjim i predanim radom zavredio pisac i kritičar Ilija Bakić.

Pored festivalskog programa, posetioci ove manifestacije će po povoljnijim cenama moći da kupe neka od domaćih izdanja iz oblasti fantastične književnosti.

Ulaz na sva dešavanja na festivalu Art-Anima biće slobodan. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.