Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » Koncert u Svečanoj sali Skupštine grada: Andrej Kavalinski, truba

Koncert u Svečanoj sali Skupštine grada: Andrej Kavalinski, truba

Poznati solo trubač francuskog simfonijskog orkestra Orchestre National de France Andrej Kavalinski održaće u subotu 6. maja od 20 časova u Svečanoj sali Skupštine grada koncert, uz pratnju pijanistkinje Kristine Bjelopavlović-Cesar iz Hrvatske.

Umetnici u Beograd stižu posle završenog 11. Velikogoričkog brass festivala posvećog limenim duvačkim instrumentima, a u sklopu saradnje manifestacije sa Kulturnim centrom Beograda.

Program

Oto Keting (1935–2012)
Intrada za solo trubu (1958)

G. Filip Teleman (1681–1767)
Sonata u D–duru, TWV 44:1
Sinfonia – Spirituoso, Largo, Vivace

Andre Žolive (1905–1974)
Končertino (1948)

Sergej Vasilenko (1872–1956)
Koncertna poema u c–molu, op. 113, Allegro drammatico
Molto sostenuto, quasi adagio, Allegro vivace

Paralelno sa nastupom, u Galeriji Artget (Trg Republike 5/I) biće organizovana prezentacija profesionalnih truba holandske graditeljske kuće Van Laar Trumpets, čiji je Kavalinski predstavnik, u sledećim terminima:

Subota, 6. maj: 15.00 – 18.00
Nedelja, 7. maj: 10.00 – 12.30

Andrej Kavalinski (1977) svrstava se među najpoznatije i najtalentovanije trubače svoje generacije. U sviranju objedinjuje tehničku i muzičku raznolikost, kao i jedinstven izvođački stil. Diplomirao je trubu  2005. godine na Visokoj škola za muziku u Karlsrueu u klasi prof. Rajnholda Fridriha i prof. Edvarda Tara (Konzert Examen) sa najvišim ocenama. Studije je nastavio na Konzervatorijumu u Amsterdamu u klasi prof. Petera Mazursa, i usavršavao se kod kompozitora Karlhajnca Štokhauzena u Kirtenu. Kavalinski je održao turneje kao solista i kamerni muzičar, po Evropi, Rusiji, Severnoj Americi i Aziji.

Osim sa Nacionalnim orkestrom Francuske, čiji je solo trubač, nastupao je kao solista sa brojnim orkestrima, kao što su Orkestar Baljšoj teatra, Državni kamerni orkestar Virtuozi Moskve, Ensemble Orchestral de Paris, Kamerni orkestar Kjota, Litvanski kamerni orkestar, Filharmonija Dortmunda, Orchestra di Padova e del Veneto, Državni orkestar Dramštata,  Beloruska filharmonija i Orkestar Državne opere Belorusije. Nastupao je u najznačajnim salama u svetu, održao je resitale na prestižnim muzičkim festivalima i osvojio brojne nagrade na čuvenim međunarodnim takmičenjima. Snimio je brojne kompozicije, pre sega savremenih autora.

Kristina Bjelopavlović-Cesar je studirala na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Sretne Meštrović, i magistrirala na istoj ustanovi u klasi prof. Marine Ambokadze. Sa velikim uspehom je nastupala kao solistkinja sa ansamblom Zagrebački solisti, Zagrebačkom filharmonijom, Dubrovačkim simfonijskim orkestrom i Orkestrom Opere HNK Ivana pl. Zajca Rijeka. Redovno nastupa na značajnim manifestacijama u Hrvatskoj, kao i sa eminentnim imenima domaće klasične scene. Njeni koncerti ocenjeni su kao koncerti za pamćenje i nesvakidašnji doživljaj virtuoznog pijanizma. Laureat je međunarodnog takmičenja u Senigaliji, kao i pobednica međunarodnih takmičenja u Pijetra Liguri, Pinerolu i Kortemiliji (Italija), kao i hrvatskih državnih takmičenja. Od 2004. godine ima status samostalne umetnice.

(danubeogradu.rs)