Naslovna » Izlasci » Festivali » Muzej nauke i tehnike predstavlja Festival S.U.T.R.A.
Muzej nauke i tehnike: Festival S.U.T.R.A.

Muzej nauke i tehnike predstavlja Festival S.U.T.R.A.

Od 31. maja do 13. juna Muzej nauke i tehnike organizuje Festival S.U.T.R.A. (Spoj Umetnosti, Tehnologije, Raznovrsnog i Autentičnog), autora Ivana Stanića, kustosa Muzeja.

Tema ovogodišnjeg Festivala je „Mašina“ sa ciljem da doprinese razumevanju savremene uloge i značaja mašine, kako u naučnom, tako i u umetničkom kontekstu.

U izložbenom delu programa Festivala S.U.T.R.A. predstavljeni su radovi koji istražuju uticaj mašina na identitet i ponašanje savremenog čoveka. Ispitujući nove načine komunikacije, 14 umetnika/ca kritički preispituju odnos tehnologije i društva.

Čovek se danas određuje u odnosu na digitalno okruženje u kojem internet postaje stanje uma, na ličnom i kolektivnom nivou. Za nove generacije virtuelni i realni svet su nerazdvojni delovi jedne te iste, objedinjene stvarnosti.

Učesnici: Nataša Teofilović, Tanja Vujinović (Slovenija), Dragan Ilić, Hrvoje Hiršl (Hrvatska), Dobrivoje Milijanović, Kris Brukmajer (Austrija), raum.null (Austrija/Srbija), Vukašin Stančević, Nemanja Lazić, Isidora Todorović, Nina Todorović, Stevan Kojić, Izvanredni Bob, Petar Delijević, Svetlana Maraš, Dejan Vračarević, Filip Xavi i studenti IV godine Fakulteta dramskih umetnosti.

Muzej nauke i tehnike: Festival S.U.T.R.A.

Šta mašinu čini mašinom?

Predavanja na Festivalu posvećena su sagledavanju fenomena mašine sa pozicija filozofkinje Miljane Milojević, istraživača novih medija – programera Uroša Krčadinca i kompozitorke Svetlane Maraš.

Oni će pokušati da odgovore na pitanja šta mašinu čini mašinom, kako se shvatanje mašine menjalo kroz istoriju, da li je znanje informatike važno koliko i znanje jezika, kako se novim medijima i digitalnim tehnologijama oblikuju masovni pokreti, kako veštačka inteligencija i mašinsko učenje utiču na naše stavove i vrednosti; koliko će nam još biti potrebno do konačne humanizacije mašine, kakav je odnos između fizičkih objekata i muzike i kako se on ogleda na primerima naučnih i umetničkih radova, te na podjednako važna pitanja – kako ovakav svet razumeti, kako ga prihvatiti i kako u njemu stvarati.

Učesnici radionica će sa Urošem Krčadincem, sve ono što se danas radi pomoću mašina, u elektronskom obliku, predstaviti na analogan način, kao skulpturu, ili, primenjivati i razvijati matematičke formule za heklanje pravilnih mnogouglova sa Ivanom Đokić i Milenom Životić Ilić.

Svečano otvaranje Festivala S.U.T.R.A. je u sredu 31. maja 2017. godine u 19.00, u Muzeju nauke i tehnike – Beograd, Dobračina 51.

U 19.30 sati je predstavljanje muzičkog projekta „Wounded Healer“ (Filip Xavi i raum.null).

Radno vreme Muzeja je od 10.00 do 20.00 (utorak – nedelja); ponedeljkom je zatvoreno. (danubeogradu.rs)

Muzej nauke i tehnike: Festival S.U.T.R.A.

Festival S.U.T.R.A. – program

Izložba (Galerija „Aleksandar Despić“, Muzej nauke i tehnike)
31. maj – 13. jun 2017. godine

Predavanja (Sala „Kula“, Muzej nauke i tehnike)
2. jun od 19.00
Svetlana Maraš: Poetika muzičke mašinerije,

8. jun od 19.00
Uroš Krčadinac: Propagandne mašine: novi urednici nisu ljudi nego algoritmi

13. jun od 19.00
Miljana Milojević: Od poluge do misleće mašine, Sala „Kula“

Radionice
3. jun od 12.30
Ivana Đokić i Milena Životić Ilić: Matematika heklanja

11. jun od 12.00
Uroš Krčadinac: Data skulpture: vajari baza podataka

Performansi (Galerija „Aleksandar Despić“, Muzej nauke i tehnike)
31. maj od 19.30
Predstavljanje muzičkog projekta „Wounded Healer“ (Filip Xavi i raum.null)

2. jun od 20.00
„The Drone Experience“ – performansi uživo, studenti IV godine FDU

10. jun od 20.00
raum.null – „Dark Matters“ performans uživo

Muzej nauke i tehnike: Festival S.U.T.R.A.

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.