Naslovna » Izlasci » Pozorište » Nacionalni balet Španije u Sava centru!

Nacionalni balet Španije u Sava centru!

U nedelju, 4. juna od 20.00, u Sava centru nastupa Nacionalni balet Španije.

Posle veličanstvenog gostovanja 2014.godine, u svetu najpoznatija španska plesna formacija plesačkih kralјeva i kralјica – Nacionalni balet Španije, pripremio je novi muzičko-scenski spektakl.

Nacionalni balet Španije je grandiozna struktura koja na vrhunskom umetničkom nivou afirmiše najveće vrednosti baletske umetnosti, čuva i predstavlјa tradiciju španske klasične plesne škole flamenko, muziku i igru nastalu u Andaluziji u 18. veku ne samo u ovom plesu, nego i u zarzueli, i u gracioznom eskuela boleru, koji su pretoplјeni tokom 18. veka od francuskih i italijanskih plesova u španski stil.

Ministarstvo kulture Španije je osnovalo balet 1978. godine, i već 39 godina popularizuje flamenko, ples koji je UNESKO proglasio za nematerijalnu svetsku baštinu. Ima svoju zgradu u Madridu i danas je tu i kulturni centar i botanički ugao.

Uz ime Nacionalnog baleta Španije vezuje se stvaralaštvo velikih plesača Antonija Gadesa, Hoakina Kortesa, Eve Jervavuene, Hosea Antonija, Karmen Amaje, Aurore Pons, Nane Lorke, Aide Gomes i mnogo drugih.

Nacionalni balet Španije: Jedan spektakl – četiri predstave

Poštovaoci strasnog flamenka imaće priliku da u jednom spektaklu gledaju četiri predstave koje zaustavlјaju dah.

Više od 40 vrhunskih plesača uz pratnju desetine muzičara izvešće pred srpskom publikom, po prvi put „Bolero“ na muziku Morisa Ravela, „Ritmos“, „Solea del Manton“ i „Alento“. Koreografiju potpisuju Alberto Lorka, Blanka del Rej, Rafael Agilar i Antonio Naharo, koji je i umetnički direktor baleta.

Ritmični udarci potpetica, bogato ukrašeni kostimi, emotivni plesovi uz zvuke žive muzike i desetine kastanjeta u rukama plesača – podići će temperaturu u sali i zapaliti scenu. Gledaoci će biti bukvalno zahvaćeni požarom najstrasnijih igara i zauvek ostati zalјublјeni u vreli španski temperament i prekrasni flamenko.

Visoko plesno majstorstvo, izuzetno raskošni kostimi i scenografija, osećajna i strasna muzika, emblematična dela i inspirativni spektakli su deo formule Nacionalnog baleta Španije, koja tera bezbrojne poštovaoce po svetu da ga uvek iznova gledaju.

Cene ulaznica su 2.300, 3.400 i 4.700 RSD. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.