Naslovna » BG svaštara » TV i online program » Pickbox: Zanimljivosti o Diznijevim crtaćima

Pickbox: Zanimljivosti o Diznijevim crtaćima

Diznijevi crtaći su od nastanka pa do danas izazivali ogromnu pažnju, pa je Pickbox rešio da obelodani neke zanimljivosti koje su nas možda i zaobišle…

Onaj ko je bio dete osamdesetih ili devedesetih, sigurno se seća osećanja neizmerne sreće kad bi se u kući pojavila nova VHS kaseta sa Diznijevim crtaćem. Svako je imao svog omiljenog junaka ili junakinju, ali gotovo da nije bilo crtaća koji nije unosio ushićenje u dečja srca.Promo

A tek kad bi se crtani film nenadano pojavio na televiziji – to je tek bila sreća! Bez obzira na to što se možda na malom ekranu u pozadini odvijala važna politička rasprava, dečji svet ostajao je neokaljan, a crtani filmovi pozivali su u avanturu koja je, za razliku od sveta odraslih, nudila istinski važne stvari – radost, ljubav, iskrenost.

Da bismo vas podstakli da se vratite svojim dečjim junacima isetite se tog posebnog osećanja, predlažemo da pogledate pet starih, ali jednako dobrih crtaća, a dobra vest je da se svi trenutno prikazuju na poznatoj onlajn videoteci Pickbox.

A ako niste znali, usput otkrijte nekoliko zanimljivih informacija o omiljenim likovima koje pre 20 godina niko nije mogao da vam otkrije.

Pokahontas i sva njena braća i sestre

Pokahontas je možda jedna od najdražih i najdivnijih Diznijevih junakinja, i to baš zato što nije klasična princeza, nego devojka koja izrazito ceni slobodu i prirodu. Iako svi znaju da je Pokahontas inspirisana stvarnim likom, istorijski dokazi kažu da je njeno pravo ime bilo Matoaka, a da je Pokahontas samo nadimak koji znači „nevaljala“ ili „razmaženo dete“.

Iako u crtaću nemamo osećaj za to jer je njen tata tretira kao da mu je jedino dete, Pokahontas je u stvarnosti zapravo imala 26 braće i sestara. Možda je i dalje bila najposebnije dete u porodici, ali to ipak ne možemo da znamo.

Lepotica i zver: Kako je nastao izgled zveri

„Lepotica i zver“ je prvi animirani film koji je nominovan za Oskara. Iako animatori nisu razbijali glave kako da osmisle izgled princeze, nije im bilo lako da dođu na ideju kako bi u filmu trebalo da izgleda zver.

Tako se animator Glen Kindo setio da bi ovaj lik trebalo da bude baziran na nečemu što je stvarno, pa je iskoristio facijalne karakteristike gorile, bivola, a od lava je pozajmio izgled grive.

Ono što je još zanimljivo kod ovog Diznijevog klasika je i to da je Bel najstarija Diznijeva princeza. Dok su ostale princeze tinejdžerke, Bel ima više od 20 godina.

Pickbox: Zanimljivosti o Diznijevim crtaćima

Priča o igračkama – o izmišljenim i stvarnim igračkama

U ovom crtaću nema prinčeva i princeza, ali zato će vam srce osvojiti jedan kauboj i veoma živahne igračke koje nisu samo rekviziti u rukama dece, nego bića sa svojom voljom i željama.

Tokom produkcije, režiser i scenaristi su provodili dosta vremena u prodavnicama igračaka gde su proučavali igračke i donosili ih u kancelariju. Ideja je bila da izmešaju postojeće igračke sa onima koje su izmislili. Rezultat je, naravno, poznat svima.

Maza i Lunja – film koji je nastajao 20 godina

Otkad se pre više od 60 godina pojavio na televizijskim ekranima, crtać „Maza i Lunja“ postao je jedan od omiljenih animiranih ostvarenja Diznijevog sveta, ali i jedna od najvećih romansi u istoriji televizije.

Ideja da se snimi ovaj film nastala je 1937. kod animatora Džoa Granta koji je po svom psu osmislio lik Maze.

Pošto se Voltu Dizniju nije toliko dopala priča koju je Grant osmislio uz crtež, gde se pas prilagođava životu u domu u koji je upravo stigla mala beba, snimanje filma je odloženo do daljnjeg. Film je snimljen tek 1955, gotovo 20 godina pošto je nastao prvi crtež Maze.

Kako je „Zvonar Bogorodičine crkve“ postao najmračniji crtani film

Ovaj crtani film je možda jedan od najmračnijih Diznijevih animiranih ostvarenja, ali uprkos ne baš tako veseloj temi, osvojio je srca mnogih.

S obzirom na to da je film snimljen po knjizi francuskog književnika Viktora Igoa, scenaristi i producenti su morali da prave razne izuzetke da bi ublažili tragičan život Kvazimoda. Iako se radnja događa u crkvi, kreatori „Zvonara Bogoričine crkve“ morali su da umanje religijski značaj.

Gledajte na Pickboxu!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.