Naslovna » Izlasci » Festivali » Plan B – 2. Festival subverzivnog filma
Plan B – 2. Festival subverzivnog filma

Plan B – 2. Festival subverzivnog filma

Od 25. do 28. maja u Domu omladine Beograda biće održan Plan B – 2. Festival subverzivnog filma.

Cena ulaznice po projekciji je 250 RSD.

Prošlogodišnje premijerno izdanje festivala, posvećenog globalnim gorućim temama koje se tiču svih nas, prikazalo je provokativne i politički nekorektne dokumentarce i igrane filmove, čiji su se autori bavili najaktuelnijim političkim i društvenim temama današnjeg sveta.

Ove godine, drugo izdanje festivala Plan B domaćoj publici premijerno predstavlja šest filmova koji otvaraju raspravu da li je drugačiji svet u kome živimo ipak moguć.

Festival počinje projekcijom francuskog igranog filma „Ovo je naša zemlja“, u režiji Lukasa Belvoa, priče o dobronamernoj medicinskoj sestri koja postaje udarna pesnica radikalne francuske desnice.

Hrvatski dokumentarni serijal „Betonski spavači“, koji je na programu u petak i subotu, uz prateću tribinu, otkriva nam nepoznate svetove naše nekadašnje (socijalističke) modernosti koju je, u bukvalnom smislu, pregazio nagrizajući konzertvativni tradicionalizam koji ide uz burazerski kapitalizam, preovlađujući društveni sistem našeg regiona.

„Put za Istanbul“ poznatog francuskog reditelja arapskog porekla Rašida Bušareba, potresna je priča o majci koja kreće u potragu za ćerkom koja se priključila Islamskoj državi u Siriji.

„Hvala gazda“, francuskog Majkla Mura, Fransoa Rufana, na bolno zabavan način prikazuje sudbinu francuskih radnika pritisnutih „konkurencijom“ nesrećnih stranaca, koji pod gotovo ropskim uslovima, pristaju da rade umesto njih za manju platu i veće ponižavanje.

Plan B, festival subverzivnog filma, pokrenut je da bi se Beograd uključio u veliku i žestoku raspravu o budućnosti čitave planete, koja se rasplamsava poslednjih decenija; da bi bili prikazani politički i angažovani filmovi koji su uzburkali svetsku javnost.

Plan B je tu da bi se domaćoj publici približili aktuelni fenomeni i tendencije kroz umetnički komentar autora koji ne veruju da filmovi menjaju svet, ali znaju da ga menjaju gledaoci tih filmova. (danubeogradu.rs)

Plan B 2017 – program

Četvrtak, 25. maj (20.00)
Ovo je naša zemlja (Chez nous, Francuska, 2017)
Režija: Lukas Belvo
Medicinska sestra postaje nosilac izborne liste nacionalističke partije za lokalne izbore u malom francuskom gradu. Bez ikakvih stvarnih uverenja, ona prepušta da je populistička atmosfera nosi.

Petak, 26. maj (18.00)
Serijal: Betonski spavači, epizoda 1. i 2. (Hrvatska, 2016)
Režija: Saša Ban
Dramatična priča o protivrečnostima jugoslovenskog socijalističkog društva između istoka i zapada, demokratije i totalitarizma. Svaka epizoda bavi se danas ruiniranom soc-realističkom arhitektonskom baštinom.

Petak, 26. maj (20.00)
Hvala gazda (Merci Patron, Francuska, 2016)
Režija: Fransoa Rufan
Francuski Majkl Mur nas vodi kroz zakulisne radnje velikih francuskih firmi koje koriste skoro ropski rad stranih radnika, kako bi izbegli da poštuju prava francuskih radnika.

Subota, 27. maj (16.00)
Tribina „Betonski spavači“
Razgovor vodi Ljubica Slavković, arhitekta iz Beograda, a u njemu učestvuju Saša Ban, reditelj i arh, Maroje Mrduljaš i Nevenka Sablić, scenaristi.

Subota, 27. maj (18.00)
Serijal: „Betonski spavači“, epizoda 3. i 4. (Hrvatska, 2016)
Režija: Saša Ban
Treća i četvrta epizoda predstavljaju soc-realističku arhitekturu post-industrijskog kompleksa i velike ambicije modernizatorskoh projekata.

Subota, 27. maj (20.00)
Put za Instabul (La Route d’Istanbul, Francuska, Alžir, 2016)
Režija: Rašid Bušareb
Elizabet živi sa kćerkom Elodi u Belgiji. Jednog dana, policija joj saopštava da joj se kćerka priključila Islamskoj državi. Elizabet kreće u potragu.

Nedelja, 28. maj (16.00)
Tribina „Kakav ponos?!“
Učestvuju: Anđela Čeh (Udruženje građana „Egal“), Jelena Vasiljević (Labris), Kristina Kastelec (LGBT aktivistkinja), Marija Kiš (aktivistkinja za radnička i LGBT prava) i Predrag Azdejković (Gej-lezbejski info centar)

Nedelja, 28. maj (18.00)
Samo uzdah (A Mere Breath, Rumunija, 2016)
Režija: Monika Lazurean-Gorgan
Šta se dešava sa porodicom u malom rumunskom gradu, gde je sa propašću fabrike, propala svaka nada i solidarnost? Film prati porodicu Dobrin u iščekivanju čuda koje bi izlečilo njihovo teško bolesno dete.

Nedelja, 28. maj (20.00)
Mladi Karl Marks (Le jeune Karl Marx, Nemačka, Belgija, Francuska, 2017)
Režija: Raul Pek
Od reditelja kultnog filma „I’m not your Negro“ dolazi uzbudljiva biografska priča o prvom susretu Marksa i Engelsa i nastanku „Komunističkog manifesta“ u grotlu Evrope 19. veka koju iz korena potresaju protesti i revolucije.