Naslovna » Izlasci » Muzika » Koncerti » SC: Gala koncert ansambla „Kolo“

SC: Gala koncert ansambla „Kolo“

U ponedeljak 15. maja u Velikoj dvorani Sava centra ansambl „Kolo“ obeležava 69. godišnjicu rada gala koncertom pod nazivom „Energija tradicije“.

Iz „Kola“ najavljuju „novo ruho obagaćeno savremenim režijskim konceptom, inovativnim dizajnom i korišćenjem scensko-tehničkih mogućnosti, sa novom energijom, koja odiše svežinom, inspiracijom i poletom, upotpunjujući utisak o sjajnim umetničkim delima koja će biti izvođena.”

Reditelj koncerta: Nikola Ljuca
Kreativni direktor: Miloš Kozlovački
Pedagog narodne igre: Velimir Agovski
Vođa Narodnog orkestra: Nenad Stanić
Vokalni pedagozi: Ivona Eklemović i Sanja Ranković

Koncert počinje u 20 časova.

Ulaznice se, po ceni od 300 dinara, mogu nabaviti samo na prodajnim mestima Eventim-a i onlajn – poslednja informacija je da su karte na blagajni Sava centra rasprodate.

Ansambl narodnih igara i pesama Srbije „Kolo“ osnovan je 5. maja 1948. godine. Sa radom je otpočeo 15. maja u Muzičkoj školi “Stanković”, pod upravom Olge Skovran, koja je bila autor koreografija za prvi nastup – 28. novembra 1948. godine na Svečanoj akademiji u Narodnom pozorištu. Prvog aprila naredne godine počela je da radi Grupa pevača koja je brojala 30 članova, a tri meseca kasnije i okestar.

Visoki zahtevi i nivo kvaliteta postavljeni su u startu pa odmah stižu i priznanja, a u martu 1950. godine ansambl odlazi na prvo inostrano gostovanje u Švajcarsku.

Ime „Kolo“ izabrali su sami članovi – 1953. godine.

Generacije talentovanih umetnika i izvođača pružile su u proteklim decenijama svoj doprinos uspehu ansambla „Kolo“, koji je postao sinonim za vrhunsku veštinu, lepotu narodne pesme i igre i rad na očuvanju tradicije. Ansambl  „Kolo“ nastupao je na svim kontinentima, na preko pet hiljada koncerata, koje je gledalo više od deset miliona posetilaca. Navedimo samo najveće dvorane: Metropolitan, Palace Sajo, Carnegie Hall, Opera u Kelnu, Theater Fenice, Bolshoi Theater, Opera u Amsterdamu, E Hall, Cambridge Theater, Grand Casino u Ženevi…

(danubeogradu.rs)