Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » SC: „Karmina burana“, za dva jubileja

SC: „Karmina burana“, za dva jubileja

U nizu programa kojima obeležava 80 godina postojanja, Simfonijski orkestar RTS će u subotu 27. maja u Velikoj dvorani Sava centra izvesti jednu od najpoznatijih kompozicija dvadesetog veka, čuveno delo Karla Orfa „Karmina burana“.

Interesantno je da je i kantata „Karmina burana“ nastala pre tačno 80 godina, pa je dvostruki jubilej lep povod za koncert.

U svojevrsnom muzičkom spektaklu pod upravom dirigenta Bojana Suđića najavljeno je učešće, pored Simfonijskog orkestra i Hora RTS, Simfonijskog orkestra i Hora Fakulteta muzičke umetnosti, Dečijeg hora i Hora “Kolibri” RTS, Akademskog hora “Obilić “ i Instituta za umetničku igru.

Solisti:
Marija Mitić, sopran (Srbija / Nemačka)
Dejan Vrbančič, tenor (Slovenija)
Ivan Tirion, bariton (Belgija)

Koncert počinje u 20 časova.

Ulaznice se, po cenama od 800, 1000, 1200 i 1500 dinara, mogu kupiti na blagajni Sava centra, i na svim prodajnim mestima Eventim mreže.

Tematika kantate „Karmina burana“ (Carmina Burana) uvek je podsticajna i aktuelna. Tekst je Karl Orf našao u istoimenom srednjovekovnom nemačkom zborniku, u kojem su skuplјene pesme omilјene među mladim studentima teologije, ali daleke od religioznih tema. Pesme su se odnosile na uživanje u vinu, lјubavne teme, pastoralnu liriku, satiru na račun crkve i vlasti. Orfova muzika je na sjajan način izrazila duh tih tekstova.

Orfov muzički jezik je jednostavan, dijatonski, neposredan, sa izraženim značajem ritmičke komponente muzičkog toka. Nјegova dela odlikuju elementarna snaga i ekspresivnost. Ali iza spolјašnje jednostavnosti Orfovog rukopisa kriju se mnoga značenja i njegove partiture omogućavaju slojevita čitanja. Mada kantatu izvode i omladinski i amaterski ansambli, novu dimenziju njenog zvuka mogu da prikažu tek vrhunski profesionalci, što je još jedan razlog zbog koga je maestro Bojan Suđić izabrao da je predstavi publici u godini jubileja.

(danubeogradu.rs)