Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » SC: Koncert za jubilej Simfonijskog orkestra RTS

SC: Koncert za jubilej Simfonijskog orkestra RTS

Osamdesetu godišnjicu postojanja i kontinuiranog rada Simfonijski orkestar RTS obeležiće svečano, koncertom u Sava centru u nedelju 21. maja.

Kao solista na  klaviru nastupiće Aleksandar Madžar.

Orkestrom diriguje Bojan Suđić.

Na programu su Koncert za klavir i orkestar Edvarda Griga i Simfonija br. 5 Dmitrija Šostakoviča.

Grigov Koncert za klavir i orkestar jedno je od najpopularnijih dela romantičarske klavirske literature, koje odiše toplinom tema komponovanih u duhu norveškog folklora, zrači optimizmom i poletnošću, pleni svojom energijom. Virtuozitetom i bogatstvom muzičkog sadržaja ono daje beskrajno mnogo izazova za nova čitanja i tumačenja i zato mu se, na radost publike, vrhunski pijanisti uvek iznova vraćaju.

Peta simfonija sovjetskog kompozitora Dmitrija Šostakoviča je muzički simbol otpora stalјinizmu. Svojom inventivnošću, smelošću i ogromnim znanjem Šostakovič je stao u odbranu najviših humanih vrednosti. Istrajao je na malerovskoj liniji razumevanja simfonije kao muzičkog žanra koji predstavlјa pandan romanu u književnosti, otvarajući u svojim delima sva bitna filozofska i lјudska pitanja vremena u kojem je živeo. Kompozitorov zvučni svet, mada oslonjen na bogatu tradiciju ruske i evropske muzike, u muzici 20. veka jeste jedan od najoriginalnijih.

Koncert počinje u 20 časova.

Ulaznice se mogu kupiti na blagajni Sava centra, u poslovnicama Eventim prodajne mreže i onlajn, po ceni od 600, 800 i 1000 dinara.

Simfonijski orkestar RTS, sa Horom RTS, predstavlјa stub muzičke delatnosti i proizvodnje programa radija i televizije u Srbiji. Orkestar istovremeno razvija bogatu koncertnu delatnost i svojim osmišlјenim i angažovanim radom, nastupima u Beogradu, širom Srbije i u inostranstvu, promoviše najviše profesionalne standarde i umetničke vrednosti, posebno negujući srpsku muzičku baštinu.

Orkestar je tokom osam decenija delovanja ostvario veliki broj studijskih snimaka, među kojima najviše kompozicija domaćih autora (jugoslovenskih i srpskih) i savremene muzike, a sa domaćim solistima, što čini jezgro muzičkog arhiva RTS-a. Programski cilјevi nisu se bitno menjali: kvalitetno (najčešće premijerno) izvođenje i snimanje ostvarenja domaće muzike (istorijske i savremene), premijerno predstavlјanje onih ostvarenja svetske umetničke baštine koja do tada nisu bila zastuplјena na našim koncertnim podijumima, posebno monumentalnih vokalno-instrumentalnih i simfonijskih dela. Ansambl je dobitnik najznačajnijih domaćih priznanja.

Simfonijskim orkestom RTS su, u svojstvu šefa-dirigenta, rukovodili najznačajniji muzički poslenici – Mihajlo Vukdragović, Stevan Hristić, Krešimir Baranović, Mladen Jagušt, Vančo Čavdarski, Vladimir Kranjčević, Milen Načev i David Porselajn. Od 2005. godine umetnički direktor i šef dirigent ansambla je Bojan Suđić, koji je svoju karijeru i počeo 1985. godine radom sa Horom i 1989. godine sa Simfonijskim orkestrom RTS. Danas je Bojan Suđić vodeće dirigentsko ime u Srbiji.

(danubeogradu.rs)