Naslovna » Izlasci » Akcije » Tolkindan u Božidarcu 28. maja

Tolkindan u Božidarcu 28. maja

U CZOK Božidarac, 28. maja biće održan drugi Tolkindan pod sloganom „Sila je jaka u Srednjoj Zemlji“.

Najbolji kostimi u zemlji i regionu, vrhunski kosplejeri iz svih krajeva Srbije i komšiluka, radionice na kojima će posetioci moći da saznaju najrazličitije stvari, od toga kako napraviti čarobni štapić i svetlosni mač, do toga kako se uz pomoć šminke pretvoriti u zombija; edukativne tribine, kvizovi, plesni nastupi, traganje za blagom, skečevi, revija nakita i mnoštvo nagrada očekuju sve na Tolkindanu!

Organizator dešavanja Udruženje Valinor zamislio je Tolkindan kao jednodnevnu verziju svog dobro poznatog Tolkinfesta, koja uz stalnu temu (dešavanja u Srednjoj Zemlji) pažnju usmerava na ono što je u tom trenutku najaktuelnije u svetu fantastike.

Ove godine, preciznije 25. maja, „Ratovi zvezda“ proslavljaju 40. rođendan uz novu generaciju poklonika, pa je izbor teme bio logičan.

Tokom čitavog dešavanja biće istraživane niti koje povezuju kultno delo Džona R. R. Tolkina i jednako legendarnu sagu o Skajvokerima koja će biti analizirana iz najrazličitijih uglova, a najmlađi posetioci imaće priliku da se o borbi dobra i zla upoznaju kroz kviz koji bi mogao da im donese i simpatične poklončiće.

Jednu od poslastica dana predstavljaće tradicionalni kosplej na kojem će takmičari moći da, uz veštinu izrade i prezentacije kostima prikažu i koliko su maštoviti pošto će biti dozvoljeni, čak i poželjni, „mešani“ likovi (Vuki Vilovnjaci, sit Patuljci, Hobiti džedaji, mandalorijanske Dizni princeze itd).

Vrhunac večeri biće tribina našeg pisca Pavla Zelića o stripovima na temu „Ratova zvezda“, a Valinor najavljuje još mnogo gostiju iznenađenja.

Tolindan počinje u 13.00, a uz ulaznice, koje će po ceni od 250 RSD moći da se kupe u Božidarcu, svi posetioci dobiće po knjigu u izdanju „Čudne knjižare“.

Konkursi za decu i odrasle

Povodom Tolkindana Valinor je raspisao likovne i književne konkurse za decu („Moja bajka u svemiru“) i odrasle („Sila je jaka u Srednjoj Zemlji“).

Uslovi konkursa za male umetnike su da radovi budu originalni i da oni pisani, bilo da su u pitanju pesme ili priče ne pređu 3.000 karaktera.

Oni „veliki“ bi, uz originalnost, morali da ponude i sponu između Tolkinovih dela i „Ratova zvezda“, a pisani bi trebalo da budu do 6.000 karaktera dužine.

Rokovi za slanje radova na adresu valinor.club@gmail.com su 15. maj (za pisane), odnosno 20. maj (za crtane).

Žiri sastavljen od domaćih likovnih umetnika i književnika izabraće najbolje i njima će na dešavanju biti dodeljene nagrade.

Pobednici će biti proglašeni na Tolkindanu, 28. maja. (danubeogradu.rs)

Tolkindan 2017 – program

Tolkindan 2017 - program