Naslovna » Izlasci » Festivali » 6. Beogradski festival evropske književnosti
Klaudio Magris (foto: Arhipelag)
Klaudio Magris (foto: Arhipelag)

6. Beogradski festival evropske književnosti

Od 27. do 30. juna u Domu omladine Beograda biće održan 6. Beogradski festival evropske književnosti na kom čitaoce očekuje uzbudljiva književna, filmska, debatna i likovna nedelja.

Glavna književna zvezda festivala je veliki italijanski i svetski pisac Klaudio Magris.

Izdavačka kuća Arhipelag, u saradnji sa Domom omladine Beograda, organizuje festival koji je zamišljen kao nedelja vrhunske književnosti pod motom „Najbolje od svega. Najbolje za sve“.

Beogradski festival evropske književnosti jedan je od najposećenijih književnih događaja u Srbiji. Njegova publika je vrlo raznovrsna u generacijskom pogledu, jer je ciljna grupa mnogo šira od uobičajene publike književnih događaja.

Jedna od specifičnosti šestog izdanja ovog prestižnog festivala jeste činjenica da su svi pisci koji učestvuju ove godine na njemu na izvestan način multimedijalni umetnici. Osim što pišu više književnih žanrova, neki od ovih pisaca imaju uspešne muzičke karijere, neki su u međunarodnim okvirima uticajni kolumnisti, dok su drugi posvećeni umetničkoj fotografiji.

Thomas Meinecke (foto: Vera Kern)
Thomas Meinecke (foto: Vera Kern)

Beogradski festival evropske književnosti i dragi gosti

Italijanski i svetski pisac Klaudio Magris, autor je slavnih knjiga „Dunav“, „Mikrokosmosi“ i „Drugo more“, kao i nedavno objavljenog romana „Obustavljen postupak“ koji je već doživeo više svetskih izdanja. Roman „Obustavljen postupak“ uskoro objavljuje Arhipelag, a na 6. Beogradskom festivalu evropske književnosti doživeće srpsku premijeru.

Među piscima koji učestvuju na festivalu nalaze se i poznati nemački pisac Tomas Majneke, jedan od najčitanijih slovenačkih pisaca Feri Lainšček, veliki izraelski pesnik Amir Or, hrvatski pesnik i esejista Branko Čegec ili jedan od najčitanijih srpskih pripovedača Mihajlo Pantić.

Programi

Ova manifestacija donosi četiri celovečernja multimedijalna književna programa: sedam čitanja poznatih svetskih i domaćih pisaca, četiri projekcije filmova nastalih po savremenoj književnosti, u okviru retrospektive Književnost na filmu, panel o populizmu u savremenoj kulturi, društvu i politici, kao i izložbu svetski poznate umetnice i ilustratorke Juko Šimizu „Divlji labud“, po motivima istoimene knjige priča Majkla Kaningema.

Na 6. Beogradskom festivalu evropske književnosti gostuje Literatur Cafe Goethe-Instituta Beograd.

Beogradski festival evropske književnosti je otvoreni i multimedijalni događaj u kome se književnost predstavlja kroz različite forme: od knjige i javnih čitanja, preko razgovora pisaca s publikom i panela, do izložbi i retrospektiva savremenih igranih ili dokumentarnih filmova poteklih iz književnosti.

Beogradski festival evropske književnosti održava se u Velikoj sali Doma omladine Beograda: svakog dana od 19.00 i od 20.00 su čitanja poznatih domaćih i stranih pisaca, a od 21.00 je besplatna projekcija filma iz festivalskog programa Književnost na filmu. (danubeogradu.rs)