Naslovna » BG svaštara » Tech Radar » Apple iPhone 7 – telefon zvani želja!

Apple iPhone 7 – telefon zvani želja!

Nijedan proizvođač pametnih telefona nema tako veliki uticaj na tržište kao Apple sa svojim iPhone telefonima. Poslednja generacija iPhone telefona jasno demonstrira silu na tržištu jer obe dostupne sedmice apsolutno nemaju konkurenciju u bilo kom segmentu i gotovo u svim testovima opasno tuku konkurenciju. U odnosu na prethodnu generaciju aktuelni iPhone 7 telefoni se vizuelno veoma malo razlikuju – tu su samo neke sitnije promene (veća zadnja kamerica na primer), međutim, hardverski su ovo dosta ozbiljniji telefoni koji sve zadatke obavljaju mnogo brže i fluidnije. I generalno, rad na aktuelnim sedmicama donosi mnogo više uživanja. Pored rešenja dijagonale ekrana od 4.7 inča, kompanija iz Kupertina (očekivano) u svojoj ponudiima i veći iPhone 7 model čiji je naziv iPhone 7 Plus, a ovaj telefon dolazi sa Retina displejom dijagonale 5.5 inča. U nastavku ovog teksta fokus ćemo staviti na iPhone 7 telefone i na zaista ozbiljne mogućnosti koje donose isti…

Kao i kod iPhone 6s modela tako i u slučaju iPhone 7 telefona potencijalnim kupcima se nude modeli sa dijagonalom ekrana od 4.7 inča čija je oznaka iPhone 7 i modeli sa Retina ekranima dijagonale 5.5 inča koji nose oznaku iPhone 7 Plus i koji su na iznenađenje kreatora iz Kupertina do sada imali skoro identičnu prodaju kao iPhone 7 rešenja. U nastavku ovog teksta pažnju ćemo usmeriti na modele sa Retina displejima od 4.7 inča ili „standardne“ iPhone 7 telefone koje domaći kupci mogu pazariti u svim raspoloživim bojama i kapacitetima…

Aktuelni iPhone 7 telefoni se fizički veoma malo razlikuju od iPhone 6s telefona, ali u biti oni su dosta brži i grafički daleko moćniji telefoni. Dizajnerske korekcije su sitne – tu je samo nešto drugačiji položaj antena za prijem signala i nešto veća zadnja kamerica koja je i glavni krivac zašto se mora nabaviti nova maska za telefon (stare od 6s telefona nisu funkcionalne). Izrada je, naravno vrhunska, baš onakva na kakvu smo navikli od kompanije iz Kupertina, dok je izbor boja raznovrsniji. Konkretno kupci sada mogu da biraju između Rose Gold, Gold, Silver, Black i Jet Black modela koji je svaki na svoj način lep. Jet Black verzija svakako privlači najveću pažnju zbog sjajnog finiša i veoma, veoma je atraktivna, ali sa druge strane iziskuje mnogo angažovanja oko održavanja pa ko se odluči za kupovinu ove varijnte treba odmah da nabavi i neku dobru mikrofiber krpicu i bude spreman na češća briskaranja i poliranja.

Srce iPhone 7 telefona čini A10 Fusion čip koji je 64-bitne ahitekture i M10 koprocesor koji mu pomaže u radu. Grafički akcelrator je integrisan u sam A10 procesor i u poređenju sa onim koji se nalazio u iPhone 6s telefonima daje za nekih 30% bolje grafičke performanse. Slično je i kod brzinskih karakteristika – iPhone 7 ima značajno bolje brzinske karakteristike u odnosu na svog prethodnika. Ostatak hardverske konstrukcije čini Retina displej dijagonale 4.7 inča i rezolucije 1334×750 piksela, fleš storidži od 32GB, 128GB i 256GB (u slučaju Jet Black modela dostupne su verzije od 128GB i 256GB fleš storidža) i 2GB radne memorije, koja u velikoj meri utiče na krajnju akceleraciju. Zadnja kamera je značajno poboljšana i sada ima 12MP, do je prednja (FaceTime HD) unapređena sa senzorom od 7MP. Na sedmici je implementiran i Touch ID sensor, koji funkcioniše odlično i podiže nivo bezbednosti na maksimum.

Od bežičnih konekcija na iPhone 7 telefonu se nalaze Bluetooth i Wi-Fi adapteri po poslednjim standardima, dok je za direktan transfer podataka zadužen Lightning ulaz koji ujedno služi za punenje baterije, ali i za povezivanje sa EarPods slušalicama (dolaze u paketu). Standardni 3.5 mm ulaz za slušalice je izostavljen, što je mnogima u početku zasmetalo, ali kasnije se ispostavilo da je to ipak pun pogodak, pa su i mnogi drugi proizvođači sledili primer kompanije iz Kupertina. Inače, baterija na iPhone 7 telefonima ima veoma, veoma dobru autonomiju. Konkretno, baterija donosi do 14 sati razgovora u 3G mreži ili 13 sati gledanja video sadržaja, odnosno 40 sati slušanja audio fajlova. Ista je maksimalno izdržljiva i otporna na padove i potrese, a svi iPhone 7 telefoni su rezistentni na polivanje tečnosti, pesak, prašinu i zračenja po IP67 standardu.

Kao platformu iPhone 7 telefoni koriste iOS 10 sa preko 250 novih funkcija u odnosu na iOS 9 verziju. Kod ove platforme unapređen je bezbedonosni sistem, tu su i nove aplikacije, a značajno je ispeglano i grafičko okruženje koje je sada lepše i intuitivnije. Ova platforma je maksimalno optimizovana od strane Apple-ovih sistem inženjera tako da sve radi brzo i fluidno. Čak i kada se rade neki od najzahtevnijih poslova sve se munjevito brzo završava i odrađuje.

Ovo bi u najkraćim mogućim crtama bio iPhone 7 – telefon koji je od prvog dana lansiranja postavio velike standarde drugim proizvođačima telefona koji ih još uvek nisu dostigli. Kod ovog telefona na prvom mestu najviše do izražaja dolaze krajnje brznske i grafičke performase, kao i izdržljivost baterije i sjajne multimedijalne karakteristike. Velika prednost mu se krije i u tome što poseduje izuzetne kamerice, ali i činjenici da je veoma malo zahtevan po pitanju održavanja. Vrhunsko ležanje u rukama je posebna priča, kao i to da je Apple za iPhone 7 dizajnirao pregršt sjajnih kožnih i silikonskih maski koje su drastično bolje od rešenja drugih proizvođača. Sa druge strane cena svih dostupnih iPhone 7 telefona nije mala, ali realno najbolji telefoni i koštaju najviše. U svakom slučaju ko hoće i ima realnu potrebu za vrhunskim pametnim telefonom od iPhone 7 telefona neće pronaći bolja rešenja!

Cena (sa PDV-om): od 101.790,00 dinara

Kontakt: iStyle

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.