Naslovna » Izlasci » Festivali » DEV9T, treći put, od 9. do 17. juna
Festival DEV9T, treći put
Festival DEV9T, treći put

DEV9T, treći put, od 9. do 17. juna

Čuli ste za DEV9T? Ukoliko niste, posetite od petka 9. do subote 17. juna Staru ciglanu i upoznajte se sa umetnicima i kreativcima, učesnicima ovog jedinstvenog festivala.

Ili se prijavite za radionice i stvarajte na DEV9T-u.

Dnevne karte se kupuju na ulazu (Slanački put 26) i koštaju 500 dinara, a za one koji nemaju toliko – 250 dinara.

U ponudi su i donatorske ulaznice po ceni od 5000 dinara za sve dane festivala, koje se mogu nabaviti u kancelariji Ticketshop-a (Pariske komune 20), Metropolis Music-u (Makedonska 21) i smart shop-u Zla Shtek BG (podzemni prolaz kod Palate “Albanija”).

“Ili čekaš da svane, ili upališ svetlo(st)”, poruka je organizatora, Udruženja za urbanu kulturu „Devet“, koji su ovogodišnju svojevrsnu umetničku koloniju nazvali “Svetlost i senke”.

Ukratko, posetioci imaju priliku da uživaju u umetnosti koja se stvara u samom trenutku, izložbama, performansima, radionicama, koncertima, žurkama i svim ostalim oblicima stvaranja.

Prijavljivanje za radionice:
Prijave slati na mail info@dev9t.com
U prijavi napisati: naziv/e radionice/a, ime i prezime i kontakt telefon
Prijave se primaju do popune kapaciteta.
Radionice su besplatne, uz kartu za taj dan.
Ukoliko ostane slobodnog mesta ili neko odustane na nekim radionicama, postoji mogućnost prijavljivanja na licu mesta. Festival Dev9t je obezbedio materijal za radionice.

Radionice festivala DEV9T

Kaligrafija ili Grafit? Kaligrafiti
Kroz radionicu, polaznici će proći kroz osnove kaligrafije i grafita, definiciju oba kao i povezanost, stilove, razvijanje sopstvenog stila,i način primene.
Tutor: Bojan Laćmanović
Vreme: 13. jun, 17:30-19:30
Kapacitet: max. 20 učesnika
Lokacija: Ciglana kafana

Večernji akt
Glavni fokus radionice je da omogući ljudima koji nisu iz sveta umetnositi crtanje i skiciranje modela kao što se radi na svim svetskim likovnim akademijama. Model će se nalaziti u centru dok će oni sedeti u krugu oko njega. Svaki učesnik radionice će imati vremenski period od 15 do 30 minuta da završi svoj rad, a onda će menjati mesto sa drugim učesnikom. Nakon završene radionice diskusija sa učesnicima, korekture i razgovori o radovima.
Tutor: Todor Pavlović
Vreme: 15. i 16. jun, 17:00-20:00
Kapacitet: max. 15 učesnika
Lokacija: Ciglana kafana

Yoga radionica
Radionica je koncipirana kao običan joga čas koji se sastoji iz tri dela – opuštanje i tehnika disanja, razvojna faza (vežbanje asana) i faza dubokog opuštanja na kraju. Sem toga biće detaljnijih objašnjenja vezanih za same tehnike izvođenja koja se ne mogu čuti na standardnom joga času.Učesnik donosi svoju prostirku ili peškir.
Tutor: Olga Marković
Vreme: 16. i 17. jun, 18:00-19:30
Kapacitet: max. 20 učesnika
Lokacija: Livada

Mkdsl napredna radionica za dizajniranje ritma
Ako ste se ikada zapitali “kako da dobijem ovakav zvuk činela?”, ili “uf, ovaj kik me ubi, kako li ga samo napraviše?”, ovo je radionica za vas. Svaki element će biti modelovan na licu mesta, uz detaljno objašnjenje celog procesa; od izbora frekvencije kick-a, preko dužine i boje snera, FM modulacije tomova, do korišćenja distorzije i kompresije kao kreativnih komponenti ritma, uz simuliranje različitih prostora reverbom i ehom. Različiti odnosi unutar ritma i stvaranje gruva, ritmika, dizajn i odabir zvukova, kako povećati ekspresivnost elektronskih zvukova, kako bi ih se približili njihovim akustičnim pandanima…
Tutor: Marko Milošević
Vreme: 15. jun,18:30-20:30
Kapacitet: max. 10 učesnika
Lokacija: Oko

Radionica kreativnog pisanja 
Radionica kreativnog pisanja ima za cilj podsticanje mladih u pisanju i negovanje ljubavi prema književnosti i pisanoj reči. Razgovori o književnosti, poigravanja sa žanrovima, zadavanje konkretnih nesvakidašnjih zadataka na određene teme, gostovanje jednog ili dva afirmisana pisca koji bi imali ulogu predavača.
Tutor: Jelena Pavlović
Vreme: 13, 14. i 15. jun, 17:00-19:00
Kapacitet: max. 10 učesnika
Lokacija: Ciglana kafana

Sav taj glumac – jednodnevna radionica za kasting pred kamerom za odrasle
Dobrodošli su profesionalni glumci i prirodni talenti koji žele da nauče više o kastingu pred kamerom.
Tutor: Sav taj glumac
Vreme: 11. jun, 17:00-21:00
Kapacitet: max. 15 učesnika
Lokacija: Oko

Sav taj glumac – start jednodnevna radionica za decu
Mladim nadama pruža neophodnu obuku za kasting pred kamerom.
Tutor: Sav taj glumac
Vreme: 11. jun, 15:00-17:00
Kapacitet: max. 10 učesnika (6-12 godina)
Lokacija: Oko

Svetlosni prostori tela
Evo poruke tutora: “Izvodit ćemo svakojake „pomaknute“ vježbe koje nas podržavaju u tome da proširimo svijest o svojem tijelu, sebi, svojem kretanju i kretanju svjetla. Koristit ćemo se zvukom jer želimo uočiti i osobnu interakciju svjetlosti i zvuka, kao i svjetlosno-prostornu komponentnu zvuka.
Okušat ćete se u fizičkim vježbama koje potječu iz raznih tradicija, a potiču stvaranje naše percepcije o svjetlosnim prostorima tijela. Da bismo to saznavali, plesat ćemo. Kako znamo i umijemo. A i koristiti se serijama vježbi koje je Carlos Castaneda donio na zapad iz Meksika („Magical passes“ ili „Tensegrity metoda“), kao i vježbama koje potječu iz fizičkog teatra 20. stoljeća. Vrlo inspirativan novitet za ovaj festival bit će i vježbe trenutnog Unescovog umjetnika za mir, Marka Pogačnika, zvane „Dodir Gaje“ („Gaia Touch“) koje izrazito suptilno objedinjuju percepciju tijela s percepcijom prostora u kojem se nalazimo i pomažu nam shvatiti fenomen zvan „svjetlo“ unutar i izvan tijela.
Tutor: Iva Korbar
Vreme: 12, 13. i 14. jun 17:00-20:00
Kapacitet: max. 12 učesnika
Lokacija: Berberaj

Heklane narukvice
Na radionici će se praviti heklane narukvice sa perlicama, prilično lake i brze za izradu, za koje nije potrebno nikakvo predznanje. Na kraju radionice, svi će otići kući sa narukvicom koju su sami napravili!
Tutor: Maša Marić
Vreme: 12. jun, 18:00-21:00
Kapacitet: max. 8 učesnika
Lokacija: Ciglana kafana

Radionica keramike – Raku – Pukotina
1. dan: Kratak uvod u materijal i tehniku koja će biti izvedena. Učesnici dobijaju glinu kojom će slobodno izvoditi sitne rustične forme bez alata i dekorisati ih glazurom . Dvodnevna pauza zbog biskvitnog pečenja radova.
2. dan : Predmeti se stavljaju u peć na zagrevanje oko četrdeset minuta nakon čega se užareni brzo prebacuju u metalne kante sa piljevinom iz kojih se zadimljeni potapaju u vodu.
Tutori: Jana Ranković i Jovan Matić
Vreme: 10. i 13. jun, 17:30-19:30
Kapacitet: max. 7 učesnika
Lokacija: Ciglana kafana

S.P.O.J.I. – dečja interaktivna radionica pravljenja pokretnih igračaka
S – Super, P – Pokretne, O – Ozbiljno, J – Jeftine, I – Igračke
U pitanju je skraćenica višestrukog značenja, koja može biti promenjiva u zavisnosti od mesta i vrste događaja… S.P.O.J.I je nastalo 2014. u Starčevu, kao dečija manifestacija i edukativni eksperiment
o didaktičkim inovacijama kod dece i mladih u vidu pokretnih igračaka.
Tutor: Mirko Trubarac
Vreme: 11. jun 17:30-19:30
Kapacitet: max. 50 učesnika
Lokacija: Ciglana kafana

Grafiti kroz prizmu istorije umetnosti
Radionica je zamišljena kao interaktivno predavanje, gde bi se dela ulične umetnosti predstavila kroz metode istorije umetnosti i time pokazala učesnicima kako ove metode mogu da koriste i u nešto drugačijem okruženju, koje nije nužno akademsko, muzejsko…
Tutor: Adrijana Turajlić
Vreme: 10. jun 17:00-18:00
Kapacitet: max. 20 učesnika
Lokacija: Integral

Nađi me u bojama
Radionica je namenjena pre svega odraslima koji žele da rade na povezivanju sa svojim unutrašnjim detetom, a onda i deci koja požele da se pridruže i aktivno učestvuju. Priča o prijatnim i neprijatnim osećanjima, učesnici kroz pokret, glas i boje izražavaju svoja osećanja. Potrebno je da svi učesnici budu komotno obučeni u odeću koju mogu slobodno da prljaju i boje, kao i da budu bosi jer će po potrebi umakati noge i ruke u kantice sa bojama i ostavljati tragove celim telom. Na samom početku i samom kraju radionice, učesnici će nacrtati sebe. Na osnovu tih crteža će videti u kom pravcu su se pomakli u odnosu na početak.
Tutor: Aleksandra Mirimanov
Vreme: 17. jun 16:30-18:30
Kapacitet: max. 20 učesnika
Lokacija: Oko

Osvetli svoje sito! Radionica sito štampe
Radionica je namenjena ljudima koji bi da se upoznaju sa procesom grafičke tehnike sito štampe, od pravljenja skice do štampanja na tkanini. Učesnici radionice će proći proces: pravljenja skice, nanošenje emulzije,osvetljavanje sita, štampanje na tkanini, pranje sita. Svi učesnici će moći da naprave skicu koju će putem ove tehnike moći da prenesu na ceger, papir ili majicu.
Tutor: Irena Petković
Vreme: 17. jun 17:00-21:00
Kapacitet: max. 10 učesnika
Lokacija: Ciglana kafana

123 trka kolica (trokolica)
Prva dva ili tri dana festivala konstruišu se i prave kolica ili trokolica, dovoljno velika da jedan čovek može da sedne u njih i da upravlja. Drugi čovek ga gura i oni zajedno čine tim. Trka se odvija po pravilima igre 123 Autići, a staza sa preprekama se crta farbom na centralnom Dev9t trgu između drugih radova skulptura.
Tutor: Marko Dimitrijević
Vreme: 9, 12, 13, 14, 15, 16, 17. jun 17:00-20:00, 10. i 11. jun 14:00-20:00
Kapacitet: max. 20 učesnika
Lokacija: Playa

Butoh Jam radionica
Osvestite svoje telo, um i dušu. Otvorite svaki kanal: telesni, kanal pokreta, vizuelni, čulni, emotivni, kanal odnosa… Otvorite vrata drugih dimenzija i zaplešite folklorni ples sa drugog sveta. Otvorite svoje vidike dublje nego što ste mislili da možete, promenite tačku posmatranja.
Butoh je savremeni japanski ples, nastao kao odgovor na potrebu da se čovek upusti u ples oslobođen od ega. Kao takav, Butoh ples dozvoljava učesniku da uzme predah od samosvesnosti i na dinamičan način se upusti u plesni dijalog sa unutrašnjim misterijama. Butoh je meditacija u pokretu, nepredvidiv i enigmatičan teatar, umetnost u tranziciji…
Tutor: Marko Nektan
Vreme: 9. jun 18:00-20:00
Kapacitet: max. 7 učesnika
Lokacija: Livada

Dramska radionica „Igranje“
Dramska radionica za „klince“ od 14 godina pa naviše. Sastoji se od 7 dana (svakog dana po sat i po). Šest dana zaredom se rade različite igre i kreativni glumački procesi, a sedmog je javni nastup kada se rezultat prikazuje širokoj publici.
Tutor: Nikola Isaković
Vreme: 11, 12, 13, 14, 15, 16. i 17. jun 17:00-18:30
Kapacitet: max. 12 učesnika
Lokacija: Livada

Pole dance radionica za početnike
„Uvrnuta“ radionica prilagođena ljudima sa i bez plesnog/akrobatskog iskustva.
Radionica se sastoji od vežbi zagrevanja, osnovnih akro i plesnih elemenata kroz mini koreografiju i istezanja na kraju. Radionica je namenjena svim uzrastima i polovima.
Tutor: Twisted dolls pole/show dance studio
Vreme: 17. jun 16:00-18:00
Kapacitet: max. 6 učesnika
Lokacija: Okret

Mogućnosti praktične upotrebe ezoterijskog znanja u savremenom svetu
Da li je ezoterijska pseudonauka usko povezana sa priznatim naučnim pravcima ili je to parapsihološka empirijska disciplina? Da li je to nešto što prati i objašnjava sasvim logičan uzročno-posledični sled događaja na zemlji kao i povezanost sa kosmičkim promenama ili nešto što ipak nema veze sa logikom, bar onakvom kakva je vezana za stereotipne ljudske stavove? Osnove astrologije i uvod u tarot, mogućnost odgovora na pitanja i konsulaticije. „Šta ezoterija zaista može, a šta ne?“
Tutor: Aleksa Noveski
Vreme: 15. jun 19:00-21:00
Kapacitet: max. 20 učesnika
Lokacija: Ciglana kafana

Osvetli svoje senke
Korišćenjem Point of you alata (koji se sastoje od kartica na kojima su fotografije sa i bez reči) učesnici treba da identifikuju jednu od svojih „senki“. U radionici senkom se smatraju strahovi, osobine koje nam se ne dopadaju, obrazci ponašanja kojih se želimo osloboditi ili ih bolje upoznati. Kroz razgovor sa ostalim učesnicima (rad je u parovima ili grupama do 4 učesnika) i odabir kartica (fotografija), učesnici radionice pronalaze način da „osvetle“ svoje „senke“.
Tutor: Gordana Bejatović
Vreme: 10. jun 14:00-16:00
Kapacitet: max. 20 učesnika
Lokacija: Arterija

Joga za buduće mame
Vežbajte u trudnoći, ojačajte mišiće karličnog dna, pripremite se za porođaj i spremno dočekajte bebu! Učesnici donose svoje prostirke ili peškire
Tutor: Nataša Borota
Vreme: 12. jun 19:00-20:00
Kapacitet: max. 30 učesnika
Lokacija: Livada

Kreativna radionica za decu – Jelena Stevin “Igra svetlosti i senke”
Ovo je radionica na kojoj deca uče slobodno da crtaju i nesputano se izražavaju. Zajednički se biraju teme i sa puno interakcije se kreira i komunicira kroz crtanje, s tim da se poštuju uvek i mali umetnici koji vole u tišini da “uđu” u svoj crtež.
Tutor: Jelena Stevin
Vreme: 11. jun 16:00 – 18:00
Kapacitet: max. 10 učesnika (od 5 do 12 godina)
Lokacija: Ciglana kafana

(danubeogradu.rs)