Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Dim sa deponije: Nema zagađenja štetnog po zdravlje

Dim sa deponije: Nema zagađenja štetnog po zdravlje

Na osnovu rezultata ispitivanja kvaliteta vazduha zbog požara na deponiji u Vinči, Gradski zavod za javno zdravlje Beograda objavio je da nema zagađenja štetnog po zdravlje.

Preciznije, „nisu konstatovane koncentracije zagadjujućih materija koje mogu negativno uticati na zdravlje pri akutnoj izloženosti“.

Nadležni u Zavodu navode da uvidom u rezultate koji se dobijaju iz mreže mernih mesta kontinualnog monitoringa kvaliteta vazduha, nije konstatovano prekoračenje koncentracije zagađujućih materija, poput ugljen-monoksida, azot-dioksida i sumpor-dikosida iznad granične vrednosti za period praćenja od 24 časa.

„U ranim jutarnim satima konstatovani su pikovi povećanih vrednosti suspendovanih čestica ispod 10 mikrona, ali je koncentracija tih zagađujućih materija i dalje ispod granične vrednosti za period od 24 sata, kako je zakonski propisano praćenje i prikazivanje vrednosti navedenog parametra“, piše u saopštenju.

Gradski zavod je naveo da posebno prati koncentraciju zagađujućih materija u vazduhu na teritoriji naselja Lešće, Višnjička banja, Višnjica, Rospi ćuprija, Karaburma, Krnjača, Kotež, Borča, Mirijevo i Zvezdara.

„Neprijatne senzacije koje povremeno imaju građani tih naselja su vezane za konkretne metereološke uslove, koji u toku kasnih večernjih i ranih jutranih časova pospešuju zadržavanje oslobođenih zagađujućih materija u prizemnim slojevima atmosfere“, piše u saopštenju.

Zavod je preporučio građanima da tokom noći i dela prepodnevna drže zatvorene prozore i ne borave na otvorenom u slučaju pojave dima i neprijatnih mirisa.

Na deponiji u Vinči 18. maja je izbio požar koji su vatrogasci gasili dva dana, između ostalog i zatrpavajući delove deponije zemljom.