Naslovna » Izlasci » Film » DOB, Kino region: Tri dana novog bosanskog filma
Kino region: Film "Smrt u Sarajevu", dobitnik "Srebrnog medveda"
Kino region: Film "Smrt u Sarajevu", dobitnik "Srebrnog medveda"

DOB, Kino region: Tri dana novog bosanskog filma

U nizu predstavljanja kinematografija susednih zemalja, u seriji pod nazivom Kino region Doma omladine i udruženja Tangram, na redu je, od subote 1. do ponedeljka 3. jula, novi bosanski film.

Gledaoci će imati priliku da vide specijalan izbor najnovijih kratkometražnih i dugometražnih igranih i dokumentarnih filmova iz Bosne i Hercegovine, koji pričaju priče o, kako organizatori navode “zajedničkoj državi koju smo izgubili, zajedničkom ratu koji još nismo završili i zajedničkoj svakodnevnoj životnoj sudbini koju delimo svi u regionu”.

Projekcije su u Velikoj sali, a cena ulaznice je 250 dinara.

Program

Subota, 1. jul

18.00
IZBJEGLICA 532, Goran Kapetanović. Trajanje: 14 min.
Usamljeni Ševko, izbeglica i dvanaestogodišnjak, pokušava da se prilagodi novom životu u Švedskoj. Dok ga uznemiravaju druge mlade izbeglice, odlučuje da okrene novi list.
ZABRANjENO PUŠENjE U SARAJEVU, Đanluka Lofredo, dokumentarni film. Trajanje: 75 min.
Istorija jugoslovenskog rok benda Zabranjeno pušenje u filmu je prikazana kroz trojicu njegovih prvih članova Seja Sexona, Neleta Karajlića i Zenita Đozića, a njihova priča simbolično prikazuje ono što se desilo u Jugoslaviji u poslednjih 30 godina.

20.00
MRTVE RIBE, Kristijan Milić. Trajanje: 120 min.
Jedno neobično samoubistvo povezuje 15 razdvojenih priča i naglašava besmisao rata.

Nedelja, 2. jul

18.00
Dokumentarci iz Republike Srpske
JA MOGU DA GOVORIM
, Mirza Skenderagić. Trajanje: 34 min.
Mirza odlučuje da krene na terapiju koja će mu pomoći da prestane da muca. Tamo upoznaje četiri prijatelja, koji takođe mucaju. Svi zajedno kreću na putovanje u sopstvenu prošlost, istražujući trenutak kada je mucanje počelo.
ĐECA, Denis Bojić. Trajanje: 30 min.
Potresno svedočanstvo četiri preživela roditelja, od ukupno 36 očeva i majki, koji su u poslednjom građanskom ratu izgubili po troje dece.
SVETLANA, Pero Pavlović. Trajanje: 25 min.
Beskućnik Milan živi u domu sklepanom od kartona i drveta u Banjaluci. Nekadašnji komunista, nije se snašao u svetu kapitalizma i sada životari sakupljajući stari metal.

20.00
AŽDAJA, Ivan Ramadan, kratki film. Trajanje: 10 min.
U jednom malom bosanskom selu svakog proleća odvija se ritual prizivanja Velikog zmaja. Kako se vremena neumitno menjaju, snaga rituala gubi svoju moć. Selo više nije skriveno i zaštićeno. U njega dolaze i prolaze novi uticaji, nova verovanja i nova božanstva.
SNIMATELjKA, Kristen Johnson, dokumentarni film. Trajanje: 102 min.
Razmišljajući o svojoj ulozi iza kamere, Kristen zaranja u beskrajni arhiv snimaka koje je napravila tokom decenija rada širom sveta. Svedočimo vizuelno impresivnim memoarima ali i otrežnjujućem razgovoru o moći kamere.

Ponedeljak, 3. jul

18.00
SJEĆAM SE, Elma Tataragić, kratki film. Trajanje: 15 min.
Film istražuje prostor i suprotstavlja ga intimnom sećanju na početka rata. Prostor je tipična bosanska kuća u Sarajevu. Vreme filma se pretače iz prošlosti u sadašnjost i budućnost.
JADRANKA, Branko Lazić, dokumentarni film. Trajanje: 72 min.
Biografski dokumentarac o pevačici Jadranki Stojaković. Jugoslovenska i japanska pevačka zvezda, slikarka, izbegica. Do kraja je sanjala na japanskom. Film je zbirka fragmenta iz njenog života, ispričanih u bolesničkoj postelji tokom tri godine borbe sa neizlečivom bolešću.

20.00
IGRA, Senad Alihodžić, kratki film. Trajanje: 7 min.
Muškarac na putu ka poslu posmatra prolaznike koji igraju različite igre. Uskoro će i sam postati učesnik nadrealne igrice. Nostalgična priča o izgubljenom vremenu.
SMRT U SARAJEVU, Danis Tanović. Trajanje:  85 min.
Hotel Evropa se priprema za veliko evropsko obeležavanje stogodišnjice atentata na nadvojvodu Franca Ferdinanda. Tajming nije mogao biti gori: hotel je ostao bez sredstava, banka odbija kreditiranje, a radnici, bez plata dva meseca, planiraju da štrajkuju.

(danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.