Naslovna » Izlasci » Festivali » Festival Krokodil 2017, od 16. do 18. juna

Festival Krokodil 2017, od 16. do 18. juna

Književni festival Krokodil, u ovogodišnjem, devetom izdanju, pod sloganom “Pripitomiti tamu”, biće održan od petka 16. do nedelje 18. juna u amfiteatru ispred Muzeja Jugoslavije i prostoru Centra za kulturnu dekontaminaciju.

Ljubitelji književnosti i redovni posetioci festivala znaju, ali da podsetimo: KROKODIL je zapravo akronim nastao od reči Književno Regionalno Okupljanje Koje Otklanja Dosadu I Letargiju, i obeležava festival koji na jedinstven i originalan način predstavlja književnost regiona u njenom punom obimu – bez generacijskih, poetičkih, rodnih ili bilo kakvih drugih isključivosti.

Svojim modernim i dinamičnim pristupom u predstavljanju pisaca, koje čini čitanje uz korišćenje savremenih video i audio medija, muzičko-scenski performansi… kao i uključivanjem poezije, proze i dramskog teksta, festival je jedan od najpopularnijih događaja u regionu.

Program ispred Muzeja Jugoslavije počinje u 20 časova, u petak i subotu, 16. i 17. juna.Za dž

Debatni program se odvija u Centru za kulturnu dekontaminaciju u subotu od 16 časova i nedelju od 19 časova.

Podsećamo, Muzej Jugoslavije (Muzej istorije Jugoslavije) nalazi se na adresi Botićeva 6, a Centar za kulturnu dekontaminaciju je u Birčaninovoj 21.

Ulaz na festival je besplatan.

Večernji program

Na ovogodišnjem festivalu predstaviće se norveški pisac Erlend Lu, miljenik domaće čitalačke publike. Zahvaljujući prepoznatljivom ironičnom književnom stilu, Erlend Lu je za kratko vreme postao jedan od najpoznatijih evropskih autora.

Iz Praga, na prvi sofa-intervju festivala KROKODIL dolazi Lordan Zafranović, jedan od najkontraverznijih i najprovokativnijih domaćih reditelja čuvene Praške škole.

Druge festivalske večeri, takođe u okviru sofa-intervjua, najavljen je razgovor sa još jednim čuvenim rediteljem čije se stvaralaštvo vezuje za Prašku školu, Srđanom Karanovićem, o njegovom filmskom i televizijskom delu.

Na ovogodišnjem festivalu KROKODIL, biće predstavljena spisateljica i mirovna aktivistkinja Svetlana Slapšak, dobitnica ovogodišnje Vitalove nagrade za književno delo „Ravnoteža“.

Istaknuti prozni i dramski stvaralac Slobodan Šnajder čitaće odlomke iz svog najnovijeg romana „Doba mjedi“, velike sage o sudbini folksdojčera na prostoru bivše Jugoslavije, za koji je 2016. dobio najveću regionalnu nagradu – „Meša Selimović“.

Ivan Ivanji, koji je preko dvadeset godina bio prevodilac za nemački jezik Josipu Brozu Titu, čitaće iz svog poslednjeg romana „Moj lepi život u paklu“, u kome se osvrće na život započet pre skoro devet decenija u tadašnjem Bečkereku i iskustvo koje je kao šesnaestogodišnji dečak jevrejskog porekla poneo iz logora smrti Buhenvald.

Roman „Pjevač u noći“, istančana ljubavna priča, a ujedno i ozbiljna kritika svih naših fašizama i straha od slobode, višestruko nagrađivane prozne autorke i pesnikinje Olje Savičević Ivančević, još jedne od učesnica ovogodišnjeg festivala KROKODIL, nedavno je objavljen i u Srbiji. Autorka će predstaviti kako ovo delo tako i poetsku zbirku „Mamasafari“.

Lamija Begagić jedna je od najistaknitijih mladih autorki iz BiH. Na ovogodišnjem festivalu KROKODIL predstaviće svoj prvi roman „U zoni“, storiju o životu profesionalne sportistkinje koja prestaje da se bavi sportom u trideset petoj godini i novom svetu koji pokušava da formira oko sebe i u sebi.

Zoran Ferić čitaće iz romana „Na osami blizu mora“ koji se bavi sazrevanjem i erotičnošću zrelog doba jugoslovenskog hedonističkog socijalizma. Zoran Ferić ima sjajnu percepciju na čitavom prostoru zajedničkog jezika.

U okviru ovogodišnjeg festivala biće predstavljena još i monografiju „Ogledala Lune“ kojom je ovoj muzičkoj grupi konačno dat zasluženi položaj jednog od najznačajnijih bendova ranih osamdesetih. Pored Slobodana Tišme, pevača ovog benda, pisca i dobitnika NIN-ove nagrade, o knjizi će govoriti i njeni autori Goran Tarlać, Predrag Buca Popović i Saša Rakezić.

Kroz interesantno predavanje, Aleksandar Zograf provešće prisutne kroz svet „Malih otkrića“ što je i naziv njegove najnovije zbirke kratkih, poetičnih i dokumentarnih stripova koje redovno crta u formi strip-kolumne za časopis Vreme.

Na delo Biljane Jovanović, jedne od začetnica feminističkog pravca u jugoslovenskim književnostima sedamdesetih godina, biće skrenuta pažnja kroz osvrt na dva njena nedavno reizdata kultna romana, „Pada Avala“ i „Psi i ostali“.

Krokodilov rezidencijalni program za pisce aktivan je od 2012. godine i do sad je u njemu boravilo pedeset pet pisaca iz osamnaest zemalja. Kroz razgovor s trenutnim gostom rezidencije, mladim hrvatskim autorom Svenom Popovićem, biće ukazano na važnost ovog programa za kontinuiranu kulturnu razmenu u okviru regiona ali i čitave Evrope.

Debatni program

Festival KROKODIL će i ove godine organizovati tribine, u okviru kojih će se baviti najaktuelnijim društveno-političkim temama iz perspektive umetnosti i kulture.

Razgovor pod nazivom O Biljani Jovanović koji počinje u 12 sati u subotu 17. juna, posvećen je životu i delu ove istaknute a danas donekle zaboravljene autorke i mirovne aktivistkinje. Nakon debate O Biljani Jovanović uslediće debata V(j)eštice, posvećena položaju žena u javnom prostoru na području nekadašnje Jugoslavije.

Dve zajednice koje su ostavile snažan uticaj na našim prostorima koji osećamo do današnjih dana nestale su gotovo bez traga u prvoj polovini pete decenije 20. veka. Jevrejska zajednica je pre Drugog svetskog rata brojala 70.000 pripadnika od kojih je samo 3.500 preživelo Holokaust a taj broj se nije značajno popravio sve do današnjih dana. Folksdojčerska zajednica je pre Drugog svetskog rata brojala 500.000 pripadnika dok je već u posleratnim godinama doslovno desetkovana da bi danas na našim prostorima njenih pripadnika bilo manje od 10.000. Ivan Ivanji i Slobodan Šnajder napisali su, na osnovu ličnih i porodičnih iskustava, velike, potresne romane o tim događajima. Razgovor dve žive legende naše književnosti pod naslovom Senke – O nestanku folksdojčerske i jevrejske zajednice u Jugoslaviji vodiće se u nedelju 18. juna od 18 sati.

Završnicu ovogodišnjeg festivala KROKODIL predstavlja debata O Deklaraciji o zajedničkom jeziku i drugim demonima u kojoj, u nedelju 18. juna od 19 sati, učestvuju Snježana Kordić, Teofil Pančić, Dragan Markovina i Igor Štiks.

Treću godinu zaredom festival ima i humanitarni karakter. U saradnji sa Hemofarm fondacijom na projektu „Najvažniji poziv u životu“, kroz interesantne programe biće govora o neophodnosti doniranja organa, uz poziv posetiocima festivala da postanu vlasnici donorskih kartica.

(danubeogradu.rs)