Naslovna » Izlasci » Festivali » Festival Preko svake granice: Nova umetnost Kosmeta

Festival Preko svake granice: Nova umetnost Kosmeta

Od 27. do 29. juna u Garaži (Bulevar vojvode Mišića 49) biće održan festival Preko svake granice sa podnaslovom „Nova umetnost Kosmeta“.

Narodno pozorište u Prištini sa privremenim sedištem u Gračanici je organizator festivala „integracije, suživota i prožimanja Srba sa Srbima, kao i svih drugih građana Srbije sa svim trećim građanima Srbije“.

Festival Preko svake granice je prezentacija radova kosovskih umetnika, umetnika rođenih na Kosovu i/ili raseljenih sa Kosova, kao i umetničkih produkcija nastalih u saradnji kosovske i pokosovske umetničke scene, sa scenom iz Srbije u užem, još užem i najužem smislu.

Cilj festivala je da se u Beogradu svi osete dobrodošlim. U saopštenju je istaknuto:

„Simbolično organizovan u vreme Vidovdana, program festivala omogućiće publici da vidi Kosovo i Metohiju onakve kakvim ih nikada nisu videli u vestima, reportažama, epskoj poeziji i mitologiji.

Urbano Kosovo. Postdramsko Kosovo.
Pankersko Kosovo. Džezersko Kosovo. Luna-park Kosovo.
Kosmos Kosovo. Hotel Kosovo. Metro Kosovo.
Metkos Kosovo. Kostur Kosovo.
Krosover Kosovo. Kosovo Iskosa. Dosta Kosovo!
Progresivno. Inovativno. Alternativno.

Kosovo na kom se živi i radi. Ne Kosovo za koje se gine.
Kosovo savremene, umetničke hiperprodukcije.
Novo Kosovo nove istorije“.

Pozorišni program festivala čine produkcije Narodnog pozorišta u Prištini nastale u okviru pozorišne sezone 2016/17 s naslovom „Preko svake granice“. To su predstave „Ujednjenje ili smrt 1918“, „Sestre 999“ kao i predstava „Bajpas Srbija“ (bb) koja će, na Festivalu, imati svoje premijerno izvođenje.

Pored predstava, publika će imati priliku da pogleda fotografsku izložbu koja dokumentuje rad Narodnog pozorišta u Prištini; da posluša svirke bendova sa kosmetske scene, prisustvuje tribini „Vidov Dan ili Noć“, pogleda projekcije filmova, ali i da se zabavi u Rolerkosmet luna-parku koji uključuje katapult za povratnike i niz igara kojima se simulira život kosovskog i pokosovskog stanovništva.

Art-medija komuna Garaža je nov prostor i platforma za okupljanje mladih umetnika i profesionalaca. Nalazi se u Bulevaru vojvode Mišića, odmah iza tramvjaske okretnice ili preko puta Hale 1 Beogradskog sajma. Ima mesta za parking. (danubeogradu.rs)

Preko svake granice – program

27. jun 2017.
17.00
ROLERKOSMET LUNAPARK
Narodno pozorište u Prištini feat. Extreme & Skills division
Animacija publike i simulacija života povratnika
Ekstremni sportovi i kaskaderske akcije; prilika da sebe i svoje najbliže katapultirate na Kosovo; adrenalin džanki avantura za najhrabrije, povratnike i one koji žele tako da se osete. Trosobna kuća strave: DOKU HOROR ZIMMER i prilika da se provezete biciklom kroz Kosovo, ne izlazeći iz Kruga dvojke.

18.00
Otvaranje izložbe fotografija
PRATIO SAM SRPSKU DRAMU
Anastasios Vamvakasa
&
Projekcija dokumentarnog filma
POZORIŠTE IZ KUTIJE ZA CIPELE
Predraga Radonjića
Grčki fotograf iz Kalamate, pratio je turneju Narodnog pozorišta u Prištini, po kosovskim gradovima u kojima se preostala srpska publika meri u promilima. Priština, Đakovica, Peć, Orahovac i Uroševac; predstave u portama manastira, dvorištima srušenih kuća i na scenama spaljenih domova kulture. Dokument o pozorištu, koje je više od pozorišta. I publici, koja je malobrojnija od izvođača.

&
Projekcija dokumentarnog filma
POZORIŠTE IZ KUTIJE ZA CIPELE
Predraga Radonjića
Kako izgleda rad pozorišta proteranog iz jednog u drugi, barikadama podeljeni grad? Kakva je uloga umetničkog čina u etnički podeljenom društvu? Kakva je profesionalna sudbina umetnika u sukobu naroda, politika i mitova? Koliko je kultura potrebna izolovanim ljudima kojima su uskraćena osnovna prava? Na ova pitanja dokumentarni film „Pozorište iz kutije za cipele“ daje svoj vizuelni odgovor i ostavlja ih otvorenim za tumačenja.

19.00
PREDSTAVA: UJEDINJENJE ILI SMRT 1918.
Dokumentarna drama o stvaranju Jugoslavije
Režija: Jelena Bogavac i Nenad Todorović
Dramaturgija: Jelena i Milena Bogavac
Scena: Goran Stojčetović
U ulogama narodnih poslanika: Uglješa Vujović, Igor Filipović, Milorad Kapor, Igor Damjanović, Slaviša Čurović, Nebojša Đorđević, Janko Cekić, Uroš Novović, Marko Panajotović, Jovan Zdravković, Jovan Mijović, Predrag Vasić, Vasilj Adžić. U ostalim ulogama: Danijela Vranješ, Aleksandra Cucić, Gorica Regodić i Aleksandra Jelić Premijera:
Ovo je dokumentarna predstava koja za svoj polazni dramaturški okvir uzima stenograme zasedanja Velike narodne skupštine srpskog naroda u Crnoj Gori – poznatije kao Podgorička skupština 1918. godine.
Od snova predaka do košmara savremenika, kroz šumu istorijskih dokumentata, ova predstava je pokušaj da se nađu odgovori na mnoga pitanja koja otvara savremeni politički trenutak među Južnim Slovenima: Ko sam ja, ko smo mi a ko su oni? Da li si Srbin ili Crnogorac? Ko su Crnogorci? Ko su Montenergini? Ko su Jugosloveni? Da li je identitet – suverenitet? Šta je narod, šta je nacija, šta je država, šta je državnost? Jesu li Srbi okupatori ili oslobodioci? Ko brani malu Crnu Goru a ko je napada? Ko želi Veliku Srbiju a ko je se plaši? Da li je Velika Srbija mala Jugoslavija? Jugoslavija je zabluda? ili zavera? Šta je legitimitet? Šta je izdaja? Ko je izdajnik? Šta je detronizacija? Šta je dinastički sukob? Dal je dinastija isto što i familija? U čemu je tajna parlamentarizma? Da li postoji kraljevina kad pobegne kralj? Bez kralja ne valja il nema? Da li govorite montenegrinski? Treba li Njegoša izbaciti iz lektire ili samo štrihovati? Ko piše istoriju a ko poeziju? Poete, pobednici ili strane sile? Ko gubi nacionalnim ujedinjenjem? Da li se iz ropca Crne Gore rodila Jugoslavija? Da li se iz ropca Jugoslavije rodila Crna Gora? Kako je nastala Jugoslavija? Kako ste od kad je nestala?
Nakon raspada svih Jugoslavija, vratili smo se na rođenje prve.

21.00
Gosti festivala
PREDSTAVA: VENERA U KRZNU
Po romanu Leopolda Von Szaher Mazoha
Režija: Nataša Radulović
Igraju: Gorica Regodić i Ljubomir Ristić
Predstava „Venera u krznu“ originalan je autorski projekat mladih umetnika inspirisan sižeom jednog od najintrigantnijih romana 19. veka, koji je svojim pojavljivanjem izazvao skandal slobodnim bavljenjem temom Radnja predstave smeštena je u pozrište na još jednu u nizu korumpiranih audicija, a devetnaestovekovni sado-mazohistički odnos poslužio je kao inspiracija za bavljenje aktuelnom temom ljudske patološke potrebe za diktaturom.

23.00
KONCERT: BRACA RADOVANOVIĆ (FISH IN OIL)

23:59 – Vidovdansko odbrojavanje
BEND RAZOČARENJA

28. juni 2017.
18.00
ROLERKOSMET LUNAPARK

21.00
PREMIJERA PREDSTAVE: BAJPAS SRBIJA
Narodno pozorište u Prištini i Bitef teatar, Beograd
Scenski priručnik za pravilnu upotrebu Kosova i Metohije namenjen stanovništvu Srbije u užem i najužem smislu
Koncept i dramaturgija:
Milena Bogavac
Koautori i izvođači aka Operateri:
Aleksandra Cucić, Nebojša Đorđević, Tamara Tomanović, Uroš Novović, Jelena Orlović, Jovan Zdravković
Istraživači i dijagnostičari:
Jelena Bogavac i Nenad Todorović
„Bajpas Srbija“ je dokumentarna pozorišna predstava o sličnostima i razlikama između dva najveća srpska geta. Jedan geto je Kosovo. Drugi je Krug dvojke. Oba su u Srbiji, a kao da nisu u Srbiji. Oba ostatku Srbije samo prave probleme. Ali, samo jedan može biti srce Srbije. Ova predstava je pokušaj da otkrijemo – koji?!
Nastala na osnovu jednogodišnjeg istraživanja, intervjua, radionica i razgovora, Bajpas Srbija je predstava koja se temelji na ličnim pričama i iskustvima mladih, sa gornje i donje strane linije razgraničenja. U njoj nema glumaca: svi su autori. U njoj nema iluzije: sve je dokument. U njoj nema odgovora: sve su pitanja. U njoj nema patetike: sve je ironično. A nema ni ironije: sve je iskreno. U postdramskom stilu, jezikom predavanja-performansa, isprekidanog songovima, rekonstrukcijama Jutjub klipova, dramatizovanim ispovestma i drugim kolažnim scenama, ova predstava za cilj ima da prikaže život Srba na Kosovu, van medijatizovane i politizovane slike koja stiže u Beograd. Predstava takođe ima za cilj da prikaže i kako mladi iz ostatka Srbije vide život Srba sa Kosova, pa tako razbija predrasude koje imamo jedni o drugima.
Naslov predstave aludira na najčešće izvođenu hiruršku operaciju na srcu. Ako je Kosovo – „srce Srbije“, neophodno je premošćavanje krvnih sudova koji ga ishranjuju. Neophodno je da se jedni drugima približimo, da bismo se zajednički suočili sa pitanjem: šta je za Srbiju danas Kosovo? Ili: šta nije? Šta može da bude? Šta ne može?

23.00
KONCERT: POPEČITELJI

23:59
VIDOVDANSKA NAJLUĐA NOĆ
BEND PONOVLJENOG RAZOČARENJA

29. jun 2017.
VIDOVDAN: JUTRO POSLE

18.00
TRIBINA: VIDOVDAN – DAN I NOĆ NACIJE
O Kosovu juče, Kosovu danas i Kosovu sutra. O slobodi, rekapitulaciji i dokapitulaciji. Zavet, savet ili manipulacija. Vidovdan kao grobnica Srbije ili tačka uzleta nacije.
Moderira: Predrag Radonjić

21.00
SESTRE ‘999
Predstavu stvaraju i u njoj igraju: Anika Grujić, Aleksandra Cucić, Aida Kožar, Jelena Orlović, Tamara Tomanović, Ivanka Simić, Nebojša Đorđević, Janko Cekić, Vasilj Adžić, Aleksandar Petrović, Igor Marković, Nikola Milosavljević, Goran Stojčetović, Dragan Smiljanić, Jelena Bogavac i Nenad Todorović. Pored ličnih ispovesti učesnika, korišćeni su delovi lirko-epskih sonetnih vijenaca Nenada Todorovića i pesme iz zbirke „Mama, tata, sunce sestra i ja“ Jelene Bogavac.
„Sestre ‘999.“ je predstava o žrtvama rata. Govori o sudbini žena sa Kosova i Metohije u vihoru savremenih istorijskih vetrova. Ovo je predstava u kojoj žene progovaraju o svojim sudbinama. Sudbinama iščupanih iz korena. Presađanih u saksije. Preveženih konvojima. Pregaženih u nacionalnim sudarima. Preživelih. Ovo je predstava o preživljavanju. Predstava preživljenih. Potrošenih u metaforama novih pokosovskih ciklusa. Udovica, udavača, nevesti. Neudavača, neudovica, samica. O njihovoj računici. Rezultatima sitnih proračuna unutar širih obračuna. O prožimanju, sažimanju i suživotu. O neprožetosti, nesažetosti i suženom životu. O spašenim i žrtvovanim. O rasprodatim i spakovanim. O raspojasanim i rastorojenim. Ženama Kosova. Na njihovom putu od 1999. do danas. Na njihovoj kozjoj stazici koja vodi od nacionalnog kraha do ličnih poraza. Od ličnih poraza do globala spasa. Do globala spasa. Izbeglice, izelice, izdajice? Nastala u studijskom radu autorsko-izvođačke ekipe, ova predstava nastaje u sudaru epskog i dramskog, poetskog i dokumentarnog, suočenih u pozorišno istinitom.

23.00
ISPRAĆAJ VIDOVDANA I DODELA NAGRADA
BEND RAZOČARAVANJUĆEG NEDOSTATKA IZNENAĐENJA

3.00
Fajront performans
NATËN E MIRË / LAKU NOĆ!!!