Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Leto je u Beogradu
Stigle je leto, više vode svima je neophodno
Stigle je leto, više vode svima je neophodno

Leto je u Beogradu

Još jednom su nam priroda i kosmos skrenuli pažnju na činjenicu da u svetu postoje zakonitosti na koje ne mogu da utiču ni najmoćniji – leto je u Beograd stiglo u sredu, 21. juna, u 6 časova i 24 minuta.

Sunce je izašlo u 4 časa i 52 minuta, a zalazi u 20 časova i 28 minuta.

Obdanica traje 15 sati i 36 minuta, kažu astronomi, ali mi dobro znamo da je dan u Beogradu duži.

I, radujete li se letu?

Šta planirate za sunčane dane koji su pred vama?

Za nas znate – bićemo tu da vas obaveštavamo, uporno i svakodnevno, o događajima i manifestacijama koje Beograd nudi.

U ovakvim prilikama obično govorimo o zanimljivostima koje relaksiraju, pa evo par praktičnih. Možete da ih upotrebite na plaži ili vrelom asfaltu kada vam, iz bilo kojih razloga, zatreba rečenica više u nekoj, samo za vas, značajnoj konverzaciji.

Znate li, na primer, da se naziv “pasje vrućine” koristi u više zemalja za vreme između 3. jula i 11. avgusta na severnoj hemisferi? Pomenuti psi nisu naši kućni ljubimci. Zvezda Sirijus, koja se naziva i “Pseća zvezda”, opaža se tada u sazvežđu Veliki pas (Canis Major), što su stari Grci tumačili kao uzrok visokih temperatura i suše.

Ajfelova kula tokom leta “poraste” za 15-ak centimetara, pošto se gvožđe od kojeg je napravljena na toploti širi.

U Holivudu letnje mesece zovu i “blokbaster meseci”. Bioskopi širom sveta su puni, zarada je ogromna, pa nije ni čudo što najveći broj blokbaster filmova ima premijere krajem proleća.

Tokom leta su, zbog godišnjih odmora, učestala obijanja stanova, ipak, statistika pokazuje da se najviše prijavljuju krađe bicikala.

U letnjim mesecima, suvišni kilogrami se dobijaju lakše nego što očekujete, čemu su posebno izložena deca. Glad se češće utoli brzom hranom, a žeđ slatkim gaziranim napicima. Ritam sna je obično poremećen večernjim provodom ili noćnim vrućinama, pa se kod umora pribegava uzimanju povećanih količina grickalica, slatkiša, instant namirnica.

Za kraj, ili za početak: Uživajte u svom jedinstvenom Letu 2017 i iskoristite ga na najbolji način!

Ako vam najtoplije godišnje doba dosadi, setite se ponašanja univerzuma u kojem trajemo, sa početka teksta. Rano je da kažemo kada tačno ali, sigurno znate – u drugoj polovini septembra u Beograd će doći jesen.

(danubeogradu.rs)