Naslovna » Izlasci » Izložbe » Muzej Jugoslavije: Izložba „Tito u Africi – slike solidarnosti“
Tito u Africi: Tunis 1961 - Predsednici Tito i Burgiba na putu od pristaništa do rezidencije u Tunisu
Tito u Africi: Tunis 1961 - Predsednici Tito i Burgiba na putu od pristaništa do rezidencije u Tunisu

Muzej Jugoslavije: Izložba „Tito u Africi – slike solidarnosti“

Od 27. juna (19.00) biće otvorena izložba „Tito u Africi – slike solidarnosti“, koja je rezultat saradnje u okviru projekta Socialism Goes Global Univerziteta u Ekseteru i Muzeja Jugoslavije.

Izložba se prevashodno oslanja na fond Muzeja Jugoslavije, u kojem se nalaze fotografije i negativi nastali tokom rada Kabineta predsednika Republike u periodu 1947-1980. Ostali eksponati su iz privatnih kolekcija porodica Dušana Lalevića i Mirka Lovrića, kao i iz Muzeja afričke umetnosti – zbirke Vede i dr Zdravka Pečara, Arhiva Jugoslavije i Filmskih novosti.

Autori projekta, kao i tekstova u istoimenoj knjizi koja prati izložbu su: Radina Vučetić, istoričarka (Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu), Ana Sladojević, nezavisna kustoskinja i teoretičarka umetnosti, Pol Bets, istoričar (Univerzitet u Oksfordu) i Radovan Cukić, kustos istoričar (Muzej Jugoslavije). Kustoskinje izložbe Tito u Africi – slike solidarnosti su Ana Sladojević, nezavisna kustoskinja i Mirjana Slavković, kustoskinja Muzeja Jugoslavije.

Tito u Africi – više od 130 fotografija

Više od 130 fotografija iz foto-arhiva Muzeja Jugoslavije snimljeno je šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka, tokom putovanja Josipa Broza Tita i njegove supruge Jovanke Broz u afričke zemlje.

Fotografije beleže susrete sa značajnim istorijskim ličnostima, među kojima su etiopski car Hajle Selasije, egipatski predsednik Abdel Gamal Naser i prvi premijer i predsednik Gane, Kvame Nkrumah.

Kenija 1970: Predsednik Tito u časovima odmora u Kikoroku
Kenija 1970: Predsednik Tito u časovima odmora u Kikoroku

Pored fotografija, na izložbi su predstavljeni i filmski zapisi, pokloni koje su Tito i Jovanka Broz primili i koji se danas čuvaju u muzejskom fondu, izvodi iz pisanja afričke štampe o ovim posetama, kao i dokumenta i beleške koje objašnjavaju kontekst vremena. Informacije o dekolonizaciji afričkih zemalja, o Titovim putovanjima i o razvoju bilateralnih odnosa između Jugoslavije i afričkih zemalja, prenesene su u formi 3D interaktvine hronologije, koja je deo postavke.

Foto-arhiva Muzeja Jugoslavije pruža iscrpan pregled brojnih Titovih putovanja, a mnogi afrički lideri decenijama su na Titov poziv dolazili u posete Beogradu.

Autori prikazuju promenljiv odnos dve osnovne komponente: društvene vrednosti solidarnosti i antikolonijalizma s jedne, i formalne reprezentacije međudržavnih susreta na najvišem nivou s druge strane.

Vrednosti o kojima je reč bile su zajedničke zemljama Trećeg sveta sa kojima je Jugoslavija šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka delila uverenja i ciljeve. Ovom izložbom se između ostalog ukazuje na potencijal nasleđa da doprinese prepoznavanju, reafirmaciji i redefinisanju pomenutih društvenih vrednosti.

Izložba „Tito u Africi – slike solidarnosti“ biće otvorena u Botićevoj 6 do 3. septembra 2017. godine.

Ulaznice i radno vreme

Muzej Jugoslavije otvoren je svakog dana osim ponedeljka od 10.00 do 20.00. Cena ulaznice je 400 RSD, za studente i đake je 200 RSD; besplatan ulaz je za decu do 10 godina, osobe sa invaliditetom.

Svakog prvog četvrtka u mesecu ulaz u Muzej Jugoslavije od 17.00 do 20.00 je besplatan. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.