Naslovna » Izlasci » Pozorište » Opera „Norma“ na sceni Narodnog pozorišta

Opera „Norma“ na sceni Narodnog pozorišta

U subotu 10. juna od 19 časova na Velikoj sceni Narodnog pozorišta premijerno će biti izvedena čuvena opera „Norma“ Vićenca Belinija, u postavci i scenografiji jednog od najznačajnijih operskih reditelja današnjice Đankarla del Monaka.

U glavnoj ulozi Norme, prvosveštenice hrama, je sopran Sanja Kerkez, u alternaciji sa Svitlanom Dekar, kao gostom.

Umetnički ansambl, pod dirigentskom upravom maestra Dejana Savića, čine i Janko Sinadinović/ Aleksandar Dojković (Polion), Nenad Jakovljević/ Dragoljub Bajić (Orovezo), Dragana del Monako/ Aleksandra Angelov (Adalđiza ), Ivana Živadinović/ Nataša Rašić (Klotilda) i Slobodan Živković/ Marko Živković (Flavio).

U predstavi učestvuju Orkestar i Hor Opere Narodnog pozorišta.

Kostime su kreirale Stela del Monako, kao gost, i Katarina Grčić Nikolić.

U autorskoj ekipi su i Dijana Cvetković (asistent dirigenta), Ivana Dragutinović Maričić (pomoćnik reditelja), Aleksandar Nikolić/ Ana Grigorović/ Vladan Đurković (asistenti reditelja), Miraš Vuksanović (pomoćnik scenografa) i Jasna Saramandić (asistent scenografa).

Druga premijera biće održana u subotu 17. juna, takođe od 19 časova.

„Normu“, praizvedenu 25. decembra 1831. godine u milanskoj Skali, Belini je komponovao posle velikih uspeha koje je imao sa operama „Gusar“, „Tuđinka“ i „Mesečarka“, o kojima je pisao svom prijatelju Franćesku Florimu.

Zanimljiva je, međutim, činjenica da su ove opere i posle uspešnog prikazivanja „Norme“, uvek imale više uspeha kod publike od ovog Belinijevog dela, iako ga je on smatrao najboljim i čak izjavljivao da jedino „Normu“ smatra delom kojim se može uvek ponositi.

Nema sumnje da se ukus publike od tada promenio i da je „Norma“ kasnije ocenjena onako kako zaslužuje, te joj je u istoriji dodeljeno ono mesto koje joj je Belini namenio.

Libreto za ovu operu napisao je Feliće Romani, prema istoimenom tragičnom delu Aleksandra Sumea.
„Norma“ se sastoji iz dva čina, od koji svaki ima po dve scene. Opisuje događaje u Galiji, tačnije, u svetom gaju i hramu boga Irminsula, u prvom veku nove ere, kada je Galija bila pod okupacijom Rimljana.

U Narodnom pozorištu u Beogradu, premijerno je, prvi i jedini put do sada, izvedena 12. januara 1966. godine, pod dirigentskom upravom Oskara Danona, u režiji Mladena Sabljića i koreografiji Branka Markovića. Uloge su ostvarili Milka Stojanović (Norma), Drago Starc (Polion), Đorđe Đurđević (Orovezo), Đurđevka Čakarević (Adalđiza), Ljubica Vrsajkov (Klotilda) i Živojin Milosavljević (Flavio).
Scenografiju je uradio Miomir Denić, a kostime Božana Jovanović.

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Katarina Vidaković