Naslovna » Izlasci » Festivali » Prvi Dortjol festival, od 27. juna do 1. jula

Prvi Dortjol festival, od 27. juna do 1. jula

Novi beogradski internacionalni muzički festival biće održan od utorka 27. juna do subote 1. jula na više lokacija, na kojima će se, kako organizatori Dortjol festivala poručuju, „ukrstiti žanrovi džeza, etno i klasične muzike“.

Pod motom „Nova harmonija na raskršću“ najavljeno je učešće svetski poznatih imena iz osam zemalja i Srbije, ukupno 27 autora i izvođača, na programima kulturne razmene i sedam nastupa uživo na tri koncertna dana.

Pojedinačne i komplet ulaznice se u pretprodaji mogu nabaviti po promotivnim cenama u Supermarket concept store (Uzun Mirkova 8), do 28. juna. Cena kompleta karata je 1500 dinara, a pojedinačnih 300-450 dinara (na ulazu 600-800 dinara), u zavisnosti od programa.

Na Dortjol Festival muzičari iz sveta ne dolaze samo da bi odsvirali svirku, prespavali i otišli. Oni dolaze da bi se susreli sa lokalnim umetnicima i građanima, razmenili iskustva, upoznali druge kulture i na taj način stvarno osetili duh Dorćola, Beograda i Srbije.

Ono što ovaj festival čini posebnim je to što će se upravo iz ovih susreta izroditi autentičan program, koji će biti predstavljen na koncertima.

Program koncerata

Četvrtak, 29. jun
20.30
Džez klub „Mihailo Miša Blam“, Kralja Petra 71
Dortjol festival započinje svoje koncertne dane tematskom večeri „Miris muzike“.
Nastup Timiosa Acakasa, jednog od najboljih grčkih majstora uda mlađe generacije, preneće publiku u stari Konstantinopolj sve do Bliskog Istoka. Veče se nastavilja premijerom „Kabarea ljubavi“, jedinstvenim muzičko-scenskim performansom koji izvode naši ugledni umetnici – virtuoz na klaviru Iva Jovanović, glumica Tamara Aleksić i operski pevači Branislava Podrumac i Vladimir Andrić.
Inspirisan muzikom, majstor za tamjane i mirisne biljke iz Italije, Fabio Dondero, oba koncerta će dočarati odgovrajućim mirisima. Dakle, beogradska publika će prvi put uživati u koncertima čulom sluha, vida i mirisa.

Petak, 30. jun
20.30
Džez klub „Mihailo Miša Blam“, Kralja Petra 71
Dva koncerta „Ljubavne pesme Gruzije i Srbije“
Činjenica je da domaća publika nije imala mnogo prilika da se susretne sa tradiconalnom muzikom Gruzije. Dortjol Festival sa velikim zadovoljstvom dovodi Ansambl Lale, koji čine mnogostruko nagrađivana pevačica etno muzike ove kavkasko-crnomorske zemlje, Nineli Gvinjilia i njeni mladi nastavljači. Na gruzijsku pesmu nadovezaće se srpske stare arije. Pevački sastav Dragana Tomić i prijatelji, predstaviće srpsku tradicionalnu pesmu u svoj svojoj raskoši i raznovrsnosti.
23.30
Dorćolsko narodno pozoriše, Solunska 24
Jedini trubački orkestar bez trubača!
Agios Lavrentios Brass Band je sačinjen od osam džez saksofonista i dvoje perkusionista iz pet zemalja i Srbije, a muzika je žestoka trubačka svirka Srbije i Balkana.

Subota, 1. jul
22.00
KC Grad, Braće Krsmanović 4
“Uživo u Beogradu“ počinje živim nastupom fado umetnice Lule Pene i saksofoniste Hejdena Čisholma. Lula Pena, hedlajner Dortjol festivala, nadilazi okvire fado muzike na koju je beogradska publika već navikla. Njen specifičan glas i stil sviranja gitare daje fado muzici novu životnost i dubinu, a Lula često hrabro isplovljava i u svet mediteranske, argentinske, pa i džez muzike. Ove godine je objavila album ”Archivo Pittoresco”, pa će tako Beograd biti prvi grad u regionu gde će se čuti nova muzika Lule Pene. Veče će se nastaviti svirkom ad hoc benda Belgrade-Berlin Dub Connection, koji će sočnim gruvom sačinjenim ukrštanjem žanrova od afrobita do regea zatvoriti festival nakon nedelju dana džemovanja na raskrsnici kultura i civilizacija.

Umetnički direktor festivala je Hejden Čisholm, saksofonista, kompozitor i multiinstrumentalista svetskog glasa. Čisholm je višestruko nagrađivani muzički izvođač i stvaralac porekom iz NovogZelanda, koji trenutno živi u Beogradu. Iako u svom stvaralaštvu dotiče različite žanrove muzike, u svetu je najviše prepoznatljiv po džezu, improvizacijama i savremenoj klasičnoj muzici. U svojoj karijeri izdao je više od 30 albuma, a u saradnji sa drugim umetnicima učestvovao je u stvaranju preko 50 izdanja.

(danubeogradu.rs)