Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » Svetska premijera: Beogradska filharmonija i LP duo sviraju čuveno delo Majkla Najmana u verziji za dva klavira

Svetska premijera: Beogradska filharmonija i LP duo sviraju čuveno delo Majkla Najmana u verziji za dva klavira

Beogradska filharmonija će predstaviti svetsku premijeru čuvenog Klavirskog koncerta Majkla Najmana u verziji za dva klavira u izvođenju popularnog LP Dua 8. i 9. juna od 20.00 u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine.

Redovna sezona Filharmonije 2016/17 je pri kraju. Ostala su još samo tri koncerta od kojih će prva dva biti izvedena danas i sutra u Kolarčevoj zadužbini pod dirigentskom palicom Fabrisa Bolona, u izvedbi LP Dua.

Osim popularne muzike iz filma „Klavir“, orkestar će još izvesti dela Adamsa, Debisija i Skrjabina.

Jedan od najpoznatijih kompozitora današnjice, Majkl Najman, komponovao je muziku za film „Klavir“, na osnovu koje je nastao Koncert za klavir i orkestar. Kroz ovo delo široka publika je razumela minimalizam u muzici čiji je Najman najupečatljiviji predstavnik.

LP Duo je dugo tragao za verzijom za dva klavira ovog dela koja je u muzičkim krugovima bila u velikoj meri mistifikovana.

„Godinama smo tragali za njom i taman kada smo odlučili da sami napravimo aranžman, prošle godine je objavljena verzija za dva klavira koju je pisao sam kompozitor. Dobili smo priliku da je baš mi izvedemo, i da svetska premijera bude sa Beogradskom filharmonijom. Majkl Najman nas je nedavno kontaktirao i poželeo veliku sreću u izvođenju ovog dela. Izrazio je žaljenje što se neće biti prisutan na premijeri“, ističu pijanisti Sonja Lončar i Andrija Pavlović.

Beogradska filharmonija će u okviru ova dva koncerta izvesti „Kratku vožnju u brzoj mašini“ Dž. Adamsa, „Igru“ K. Debisija i „Poemu ekstaze“ A. Skrjabina za čije će izvođenje čak 103 filharmoničara biti na sceni.

Karte možete kupiti po ceni od 600, 800 i 1000 RSD na biletarnici ili online.