Naslovna » BG špijun » Izlet van Beograda: Idemo u Šid na izložbu Mirka Berkeša!
Izložba Mirka Berkeša u Šidu

Izlet van Beograda: Idemo u Šid na izložbu Mirka Berkeša!

Povod za idealan izlet van Beograda može da bude i izložba! Naime, u Šidu će biti otvorena izložba unikatnih rukotvorina Mirka Berkeša.

U sali biblioteke „Simeon Piščević“ u Šidu, u petak 7. jula od 17.00 biće otvorena izložba brodova, jedrilica, fijakera i ostalih ručno pravljenih predmeta od raznih vrsta drveta.

Izložba svestranog umetnika iz Šida prva je takve vrste u ovom delu Srbije i već izaziva veliko interesovanje. Mirko Berkeš je svoj talenat otkrio još pre polaska u osnovnu školu, i od tada do dana današnjeg napravio je na stotine predmeta, mahom brodova, od drveta bukve, lipe, hrasta, furnira ali i bambusa.

Srce Mirka Berkeša u svakom deliću!

Izložba Mirka Berkeša u Šidu

Ono po čemu su njegove rukotvorine specifične i poznate jeste veliki broj delova od kojih se predmeti sastavljaju, pa tako jedan od brodova ima više od tri hiljade sitnih delova.

– Svaki brod i generalno svaki predmtet koji pravim zahteva maksimalnu posvećenost, pažnju, koncentraciju, ali i vreme, pa mi tako za maketu broda prosečne veličine nekada treba i više od dva meseca. Svaki delić se ručno seče, obrađuje, ukraja i sve što pravim pravim isključivo od prirodnih materijala. Upravo zbog činjenice da je sve apsolutno prirodno, kontaktirali su me iz Ekološkog društva i izrazili želju da organizuju izložbu na kojoj će se naći moji radovi – kaže Berkeš.

Izložba Mirka Berkeša u Šidu

Posetioci izložbe moći će pored unikatnih maketa raznih plovila, brodova, čamaca i jederilica da vide i fijakere, šinska kola, brojne figure, među kojima i ženski akt, ali i mnoge druge unikatne, ručno rađene predmete od drveta.

Interesantno je da jedan od brodova koje je je izradio Mirko Berkeš našao svoje mesto u čuvenom hotelu u Emiratima – Burdž el Arabu, i to pošto ga je od njega kupio šeik iz Šardže. Brojni Berkešovi radovi krase i restorane duž jadranske obale, a neki su prodati i na aukcijama u Francuskoj.

Izložba će trajati tri dana a posetioci će moći da vide i kupe ove neverovatne unikate u periodu od 17.00 do 20.00. (danubeogradu.rs)

Izložba Mirka Berkeša u Šidu