Naslovna » Izlasci » Festivali » Oslobađanje na Novom Beogradu i Zabrežju, od 7. do 9. jula

Oslobađanje na Novom Beogradu i Zabrežju, od 7. do 9. jula

Peti festival Oslobađanje, posvećen avangardnim i alternativnim umetničkim izrazima, biće održan u Domu kulture Studentski grad i na Zabrežju u Obrenovcu, od petka 7. do nedelje 9. jula.   

Manifestacija koja se definiše kao “pomirenje levih i desnih, istočnih i zapadnih, čoveka i prirode, kroz umetnost i lično oslobađanje” i ovoga puta ima nekoliko programa.

Početak festivala je zakazan za petak 7. jul u 13 časova u Domu kulture Studentski grad, kada će biti otvorena prva beogradska izložbe o Travelerima.Za dž

Traveleri su avangardna grupa osnovana 1922. godine u Zagrebu, sastavljeni i od učesnika Zenit pokreta koji je digitalizovan u UNESKO-u. Zanimljivo je da je u Travelerima za fotografiju bio zadužen Miloš Somborski, sin zabreške učiteljice. Nakon Travelera i avangarde Miloš je bio uspešan urbanista i arhitekta, autor GUP Beograda (1950-1972) i mnogo toga na Novom Beogradu. Traveleri su značajni po svojoj predstavi iz 1922. godine, u kojoj su koristili džez, i inspiracija su umetnicima  za fest na Zabrežju kod Obrenovca, koji ima teme „džez, rege, avangarda i performans“.

U KC „Perilo“ u Zabrežju (Savska 192A) posetioci mogu da vide postavku Maje Milovanović „Mit o graditelju“.

U Domu kulture Studentski grad u petak, subotu i nedelju, od 13 do 17 časova, Vladimir Kostadinović – Krcko, jedan od najboljih džez bubnjara Evrope održaće besplatan masterklas za bubnjare (starije od 15 godina). Obavezna je  prijava slanjem imena i prezimena na mejl oslobadjanje@gmail.com.

U subotu 8. jula Oslobađanje se seli na Zabrežje, preciznije na trg Zabreški grad, gde je za 20 časova najavljen koncert. Nastupaju: J rooter (Beograd), Moloa (Beograd), SinglesS (Southampton), U zmajevom gnezdu (Obrenovac) i Cinik&Cone (Beograd).

Na Zabreškom gradu biće otvorene izložbe „Milutin Milanković“, „Krugovi“ Anđele Milošević, „Brodac“ galerije Sarajevo i “vOdOm Op art”.

U nedelju 9. jula od 21 čas će se u DKSG-u tradicionalno svirati Perilo violina iz sredine 19. veka, deo stalne postavke KC Perila na Zabražju kod Obrenovca, koja je pripadala osnivaču Obrenovačkog crkvenog hora i prijatelju kralja Milana Obrenovića, a koju UG „Perilo Zabrežje“ brendira kao violinu iz doma početka srpske diplomatije. Koncert počinje pesmom „Što se bore misli moje“ zbog veza starih obrenovačkih porodica sa dinastijom Obrenovića.

Potom na scenu izlazi bend Krilat i Beo, a u 22 časa  Trio Vladimira Kostadinovića, u kojem su i Miloš Čolović (bas, dobitnik “Miša Blam” nagrade), i Luka Ignjatović (alt saksofon, prof FMU jazz akademije).

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Katarina Vidaković