Naslovna » Izlasci » Sport » Sport fest u Zemunu: ragbi, kriket, zabavne igre

Sport fest u Zemunu: ragbi, kriket, zabavne igre

U subotu, 8. jula od 16.00 do 21.00, biće održan Sport fest – sportski dan u organizaciji Ragbi 13 federacije Srbije uz pomoć Kriket federacije Srbije.

U Zemun parku (Autoput za Novi Sad) biće organizovan ragbi turnir, demonstracija kriketa i zabavne igre. Cilj je da se svi zainteresovani građani upoznaju bliže sa pravilima i načinom igre ali i da se informišu o radu klubova i treninzima kojima bi mogli da se priključe.

Događaj je pre svega namenjen deci i roditeljima i ima edukativno-zabavni karakter. Ulaz je slobodan.

Saznajte sve o sportovima koji su nekada bili isključivo namenjeni za „aristokrate“ a koji su u domaćim medijima uglavnom prepoznatljivi po tzv. „Haka“ plesu, rivalitetu između Južnoafričke Republike i Novog Zelanda, odnosno Indije i Pakistana ili neobičnim terminima poput „duck“, „bunny“, „jaffa“, „lollipop“…Za dž

Sport fest: Da li Srbi vole ragbi i kriket?

Ragbi i kriket, koji u svetu važe za drugi, odnosno treći najpopularniji i najrasprostranjeniji sport, o čemu govori i impozantan broj gledalaca na stadionima ili TV prenosa ragbi i kriket utakmica, igra se i u Srbiji.

O uticaju vrhunskih sportista koji su se opredelili za ove sportove sa viševekovnom tradicijom govore i Forbs liste na kojima su svake godine istinske zvezde kriketa poput MS Donija, Virata Kolija, Šejna Votsona, Krisa Gejla ili s druge strane ragbisti poput Sonija B. Vilijamsa I Dereka Džejmija. Osim što beleže astronomsko visoke zarade primetan je i nesvakidašnje veliki broj pratilaca na socijalnim mrežama.

Iako je reč o različitim grupnim sportovima, koji se pre svega definišu kao „kontaktni“ odnosno „beskontaktni“, postoji duboka povezanost koja je prožeta duhom „Kraljevstva“ i britanskom kulturom.

Povezanost tih sportova je sveprisutna i u Srbiji, pre svega zbog činjenice da su „pioniri srpskog kriketa“, pre nego što su osnovali prve kriket klubove „Stari Grad“ i „Mirijevo“, više od decenije su trenirali ragbi.

Tokom poslednjih 10.godina kriket se razvija u nekoliko gradova u Srbiji a zvanični promoter, Kriket federacija Srbije (2010), članica Sportskog saveza Srbije i Međunarodnog kriket saveta (ICC) od oktobra 2015. godine posebnu pažnju poklanja upravo razvoju mlađih selekcija u okviru „Besplatne škole kriketa“ uz pomoć ICC-a i nekoliko beogradskih opština.

Sport fest u Zemunu: kriket

Kriket igraju dva tima od 11 igrača sa palicom i lopticom na travnatom terenu ovalnog oblika i prečnika 100 metara. Centralni deo terena je tzv. pič (dugačak 20 m / širok 3 m), pravougaonog oblika na kome se nalaze viketi (tri štapa ubodena u zemlju stoje jedan pored drugog).

Bacanje, udaranje i filding su tri osnovna elementa igre a kriketaši koji se podjednako dobro snalaze na svim pozicijama poznati su kao ol-raunderi (all rounders). Na terenu se istovremeno nalazi 11 igrača filding tima i dva udarača iz protivničkog kao i sudija („umpire“) čije su odluke, kao i u tenisu, neprikosnovene.

Meč se sastoji iz dva iningsa (poluvremena). Svaki inings je sačinjen od nekoliko setova od šest ispravnih bacanja (overi: 20, 40, 50) koji se završavaju ili istekom poslednjeg predviđenog overa ili kada svi udarači budu izbačeni iz igre (all out).

T20 ili „tventi-tventi“ je najkraća i najatraktivnija forma kriketa u 20 overa gde svaki inings traje u proseku od 75 do 90 minuta, odnosno oko tri sata ukupno. (danubeogradu.rs)