Naslovna » Izlasci » Tokom jula, Tesla dani 2017
Tesla dani u julu u Beogradu
Tesla dani u julu u Beogradu

Tokom jula, Tesla dani 2017

Četvrti put zaredom u Beogradu i drugim gradovima Srbije tokom meseca jula biće organizovani Tesla dani – manifestacija posvećena slavnom naučniku i svima koji žele njegovo delo bliže da upoznaju.

Ovogodišnji Tesla dani, pored Teslinog rođendana koji je 10. jula, obeležavaju i jubilej – 125 godina od Teslinog dolaska u Srbiju. Nikola Tesla je, podsetimo, 2. juna 1892. godine prvi i jedini put posetio Beograd.

Evo nekoliko mesta koja se u julu preporučuju posetiocima, uz napomenu da na veb sajtu teslaways.rs mogu pogledati šta se sve i u kojim terminima nudi u Bajinoj Bašti, Novom Sadu, Leskovcu, selu Velebitu kod Subotice i drugim mestima. Pored obilazaka u sopstvenoj organizaciji, zainteresovani se mogu pridružiti i nekoj od jednodnevnih ili višednevnih tura “Putevima Tesle”, koje vode turističke agencije.

Tesla dani u Beogradu

Muzej Nikole Tesle (Krunska 51)
Ponedeljak 10. jul, od 10 do 20 časova
Povodom Teslinog rođendana, Muzej Nikole Tesle poklanja besplatan ulaz za sve posetioce.

Elektrotehnički fakultet u Beogradu (Bulevar kralja Aleksandra, 73)
Ponedeljak 10. jul, od 17 do 19 časova
Elektroprivreda Srbije će vas povesti na „Putovanje kroz vreme sa Nikolom Teslom“. Posetioci će imati prilike da „urone“ u virtuelne svetove, naći će se u ambijentu sa kraja XIX i početka XX veka, ili u ambijentu budućnosti. Sve to će biti zabeleženo na fotografiji koju će poneti sa sobom kući kao neobičan suvenir. Fotografije će se naći i na fejsbuk stranici rute Putevima Tesle, a one sa najviše lajkova očekuju neobične, 3D nagrade! Ceo događaj će pratiti i priča o Putevima Tesle kroz Srbiju i starim hidroelektranama, dolasku Tesle u Beograd pre 125 godina, njegovom prijateljstvu sa Đorđem Stanojevićem.

Tesla adrenalin escape room (Simina 9a)
1 – 31. jul
Tesla Escape Room sa specijalnim popustom.
Evo poziva organizatora:
U Beograd je stigao novi vid zabave koji je godinama hit u svetu, i to inspirisan Nikolom Teslom! Uđite duboko u um Nikole Tesle i izgubite se u genijalnom i čudesnom svetu koji je stvorio. Nikola Tesla je dao svetu naizmenične struju, radio, X – zrake, daljinsko upravljanje i još mnogo toga. Sada, Tesla vas izaziva – “Možete ući u moj um, ali nikada ne možete izaći!” Pa, možete li?! U timovima od 2-6 osoba testirajte svoje veštine, timski rad i detektivski duh! Rešite skrivene zagonetke i prepreke u roku od 60 minuta kako biste izašli iz misteriozne zaključane sobe. Jedinstveno i nezaboravno iskustvo koje ne treba propustiti.

Galerija „Čubrilo“, Kula na Gardošu
3 – 31. jul
Izložba „Knjige iz Tesline lične biblioteke“ Muzeja Nikole Tesle. 
U posebnom fondu pod nazivom – Lični fond Nikole Tesle, nalaze se monografske i serijske publikacije iz Tesline zaostavštine i brojni delimično ukoričeni novinski isečci. Zbog svoje izuzetne važnosti oni se tretiraju kao posebna celina ovog Fonda (Teslini novinski isečci).

Ličnu biblioteku Nikole Tesle čini 905 naslova (1172 primerka) monografskih publikacija (knjiga), 347 naslova periodičnih publikacija (časopisa i novina) sa 2435 pojedinačnih svezaka.

(danubeogradu.rs)