Naslovna » Izlasci » Film » U bioskopima: 150 miligrama
"150 miligrama", film po biografskom romanu
"150 miligrama", film po biografskom romanu

U bioskopima: 150 miligrama

Uzbudljiva drama po istinitom događaju, pod nazivom „150 miligrama“, u bioskopima u Srbiji prkazuje se od četvrtka 20. jula.

Doktorka Irena Frašon iz francuskog grada Bresta (igra je danska glumica Sidse Babett Knudsen) otkriva direktnu vezu između sumnjivih smrtnih slučajeva i opšte priznatog medicinskog lečenja, čije su nuspojave, kako veruje, izazvale smrt više stotina ljudi. Kako bi došla do istine ona odlučuje da se usprotivi jednoj francuskoj zdravstvenoj i farmaceutskoj kući i razotkrije medijski skandal koji se stvorio oko komercalizacije leka.

Sidse Babett Knudsen je za ulogu  Irene Frašon imala nominacije na dva prestižna francuska festivala (za nagrade “Cezar” i “Lumijer”), a film je za nagradu “Cezar” nominovan i u kategoriji Najbolja adaptacija.

Irena Frašon je, inače, lekar pulmolog i autor biografskog romana, po kojem je snimljen film. Ona je otkrila štetna dejstva leka Mediator u aferi koja je potresla Francusku. Lek se koristio u terapiji gojaznosti i dijabetesa, proizvodio se od 1976. do 2009. godine i pretpostavlja se da je za to vreme bio odgovoran za smrt najmanje dve hiljade ljudi. Upravo zahvaljujući na momente dramatičnim naporima hrabre doktorke Irene, Mediator je povučen iz upotrebe.

(danubeogradu.rs)

Originalni naziv i prevod na srpski: La fille de Brest / 150 miligrama. Dužina trajanja filma: 128 minuta. Žanr: biografski, drama. Država i godina proizvodnje: Francuska / 2016. Režija: Emmanuelle Bercot. Uloge: Sidse Babett Knudsen, Benoît Magimel, Charlotte Laemmel.

Uređuje: Katarina Vidaković