Naslovna » Izlasci » Film » U bioskopima: Dunkirk
Dunkirk, povlačenje preko Lamanša
Dunkirk, povlačenje preko Lamanša

U bioskopima: Dunkirk

Velika ratna istorijska drama, koja na filmsko platno prenosi čuvenu Bitku kod Dankerka (Dunkirk) u Drugom svetskom ratu, u bioskopima je od četvrtka 20. jula.

Napomenimo, najpre, da u Srbiji distributer prikazuje film pod nazivom Dunkirk, identičnim kao originalno ime filma. Izgovor je “Dankerk” (sa slovom „e“ koje se jedva čuje), a razlog za više opcija je, između ostalog, i činjenica da se francuski grad pored kojeg se bitka odigrala, nalazi u regionu Flandrija, na samo samo 10 km od belgijske granice, pa i danas ima nekoliko imena (Dunkirk, Dunkerque, Duinkerke).

Radnja filma prati bitku za Francusku na samom početku rata i povlačenje britanske vojske iz luke Dankerk 1940. godine. Vojnike savezničkih snaga iz Belgije, Kanade, Velike Britanije i Francuske opkoljavaju nemačke snage, uz ogromne gubitke. Borbe se vode od 26. maja do 4. juna.

Jedan od najpoznatijih režisera današnjice Kristofer Nolan priznaje da ga je ideja da snimi film o Bici kod Dankerka proganjala još od studentskih dana, ali da nije  smeo da se usudi na tako ozbiljan korak sve dok njegova prethodna velika ostvarenja “Mračni vitez”, “Početak”, “Međuzvezdani”… nisu postigla uspeh. Nolan je i autor scenarija, a Dunkirk je prvi njegov ratni film i prvi film zasnovan na istorijskim događajima.

Publika ima priliku da u glavnim ulogama gleda poznatu glumačku ekipu, ali ono što ostavlja najveći utisak su spektakularno snimljene scene. U filmu je, na primer, korišćeno više od 50 brodova na moru što je rekord svih vremena u svetskoj kinematografiji.

(danubeogradu.rs)

Originalni naziv i prevod na srpski: Dunkirk / Dunkirk. Dužina trajanja filma: 107 minuta. Žanr: drama, akcija. Država i godina proizvodnje: Francuska,USA, Velika Britanija / 2017. Režija: Christopher Nolan. Uloge: Tom Hardy, Cillian Murphy, Sir Kenneth Branagh, James D’Arcy.

https://youtu.be/-gZQpmvUIP0

Uređuje: Katarina Vidaković