Naslovna » Izlasci » Film » U bioskopima: Magnus
U bioskopima: Magnus

U bioskopima: Magnus

Dokumentarni film „Magnus“ o aktuelnom svetskom prvaku u šahu prikazivaće se od 13. jula u bioskopima.

Kroz veliki broj arhivskih i kućnih snimaka, režiser Bendžamin Ri otkriva neobičnu i brzu putanju Magnusa Karlsena do šahovskog vrha.

Film omogućuje publici ne samo da zaviri u ovu zatvorenu zajednicu, već i da neposredno prisustvuje sazrevanju modernog genija.

Magnus Karlsen – šahovski Mocart

Magnus Karlsen je postao velemajstor u trinaestoj, a tutulu svetskog šampiona osvojio je u dvadeset i drugoj godini.

Nasuprot mnogim šahovskim majstorima, ne odlikuje ga samo urođena veština i izvanredna memorija, već i to što, svojom kreativnošću i intuicijom te odlike uspešno kombinuje.

Pamćenje poteza i procenjivanje verovatnoća su ono što jednog šahistu može odvesti veoma daleko. Ipak, Magnusovo putovanje dokazuje da postoje i drugi elementi igre, oni koje je nemoguće izmeriti ili proceniti.

Već od detinjstva, kao čudo od deteta, Magnus je težio ka tome da postane šahovski prvak. Dok su većini igrača neophodni veoma strogi uslovi okruženja da bi usavršili svoje veštine, Magnusova briljantnost najjače se ističe u prisustvu porodice, kao izvora ljubavi i podrške.

Norveški dokumentarni film „Magnus“ je imao svetsku premijeru u aprilu 2016. godine na „Trajbeka filmskom festivalu“ u Njujorku, posle čega ga je ScreenDaily okarakterisao kao „uzbudljiv dokumentarac“ i „festivalsku senzaciju“.

Scenario za film su napisali Bendžamin Ri i Lin-Žanet Kied, a u filmu se pojavljuju Magnus Karlsen, Gari Kasparov i Višvanatan Anand. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.