Naslovna » Izlasci » Film » U bioskopima: Nokturama
U bioskopima: Nokturama
U bioskopima: Nokturama

U bioskopima: Nokturama

Od 6. jula u bioskopima će se prikazivati film „Nokturama“, kontroverzni triler o modernom terorizmu.

Ostvarenje „Nokturama“ režisera Bertrana Bonela, predstavlja provokativni portret pariskih terorista modernog doba. Autor detaljno prati grupu mladih ljudi, umornih od društva u kome žive, dok planiraju i izvršavaju seriju terorističkih napada u Parizu.

Oni nisu klasični ekstremisti, već ljudi različitih godina i porekla, što čini ovaj film još kontroverznijim. Film je „podigao prašinu“, i izazvao različite reakcije, kada je premijerno prikazan prošle godine na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu, 10 meseci posle terorističkih napada u glavnom gradu Francuske.

„Indiewire“ je film ocenio kao „portret radikalnog nasilja, koji gotovo nema sličnosti s terorizmom kakvog znamo, ali ipak u nekim trenucima deluje mnogo realnije, baš zato“.

Scenario za film je napisao Bertran Bonelo, a u glavnim ulogama ovog trilera našli su se Finegan Oldfild, Vensan Rotje i Hamza Meziani.

„Nokturama“ – terorizam ili pobuna iz 1968. ili 2015?

Glavni glumac Finegan Oldfild je posetio Beograd prilikom ovogodišnjeg FEST-a, kada je istakao da nije bila ideja da se bave terorizmom, nego pobunom mladih sličnom onoj iz 1968. godine.

Po Oldfildovim rečima, scenario je napisan 2006. godine, ali posle terorističkih napada u Parizu 2015. godine, na film se drugačije gleda, i o njemu se drugačije govori.

Bertran Bonelo rođen je 1968. godine u Francuskoj. Radi kao reditelj, scenarista, producent i kompozitor. Njegov kinematografski rad vezuje se za talas Novog francuskog ekstremizma. Njegovi radovi nominovani su za prestižne nagrade na međunarodnim festivalima, a film „Sen Loran“ bio je francuski kandidat za Oskara za najbolji film na stranom jeziku 2014. godine.

Domaća publika će imati priliku da pogleda film „Nokturama“ od 6. jula u bioskopima Tuckwood, Fontana, i Akademija 28 u Beogradu, CineStar u Novom Sadu, kao i u bioskopu Vilin grad u Nišu. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.